Cele două cauze care au dus la excluderea Laserului de la Măgurele din proiectul european de cercetare

Data actualizării: Data publicării:
laserul de la magurele
Laserul de la Măgurele nu a fost inclus în programul ELI-ERIC

Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, a explicat la Digi24 care au fost motivele pentru care Laserul de la Măgurele nu a fost inclus în proiectul european de cercetare ELI-ERIC. El a spus că mai sunt lucruri de clarificat, dar a dat asigurări că România va face parte din proiect cel târziu până în mai 2023. 

"Acest proiect este de fapt un consorțiu administrativ, o entitate administrativă care administrează bugetul acestei infrastructuri și agenda de cercetare. România, Cehia și Ungaria au infrastructuri într-un anumit stadiu de implementare", a precizat ministrul Cercetării.

Ciprian Teleman a dat asigurări că România va face parte din acest consorțiu și că opțiunea principală este în acest sens, dar că "mai sunt lucruri de clarificat".

"Odată cu finalizarea proiectului, drepturile de proprietate asupra laserului vor trebui cedate unei entități europene, iar acum legislația nu permite acest lucru, așadar că vor trebui făcute adaptări legislative.

În al doilea rând, fiecare țară membră a acestui consorțiu participă cu o contribuție pentru bugetul acestui consorțiu, care este de 75 de milioane de euro pe an, plus cheltuieli de mentenanță, care sunt în sarcina guvernului fiecăreia din cele trei țări", a explicat Teleman.

"Faptul că nu am reușit să bifăm toate punctele, că au apărut anumite neîncrederi este doar o temporizare a intrării noastre în acest consorțiu, dar se va întâmpla. Cel târziu la data finalizării proiectului, care e luna mai 2023, România va face parte din acest consorțiu", a conchis el.

"Comisia Europeană a luat mult așteptata decizie de a stabili ca proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) să devină un European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Infrastructura ELI este formată din cele mai mari centre de cercetare din domeniul laserelor din lume. Țările gazdă, Cehia și Ungaria, au aplicat pentru asta în luna mai 2020. Decizia de a aproba aplicația vine după ani de negocieri", se arăta în comunicatul de presă postat în 5 mai pe site-ul eli-laser.eu.

"Această decizie înseamnă că amplasamentul laboratorului poate funcționa în mod legal împreună, ca o singură organizație. Decizia vine într-un moment important, deoarece tranziția la operațiuni are loc deja, iar interesul oamenilor de știință este puternic", spune Allen Weeks, directorul general al ELI Delivery Consortium, citat în comunicat.

Cunoscut sub numele de "Laserul de la Măgurele" proiectul românesc este constituit din două mari infrastructuri: două brațe laser și o sursă de raze gama. Doar această sursă valorează în jur de 66 de milioane de euro. 

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri