Cererile de revocare a lui Augustin Lazăr și de numire a Adinei Florea la șefia DNA, trimise azi președintelui

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei a anunțat că îi va trimite astăzi preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a procuroruluii general. Tudorel Toader a anunţat, de asemenea, că va reveni cu cele cinci propuneri de numire la vârful parchetelor, între care şi cea a procurorului Adina Florea la DNA.

Ştiţi că procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni. Personal poate fi înţeles, dar ca procuror general e imposibil de înţeles, pentru că s-a adresat la Alba Iulia ca persoană fizică, la dânsul acasă. Dar eu m-am referit la procurorul general, nu la persoana fizică, m-am referit la deficienţele manageriale”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiţiei.

Ministrul a susţinut că Augustin Lazăr a sesizat la CCR ceva ce nu are legătură cu cauza: dacă o persoană fizică sau conducătorul instituţiei poate sesiza instanţa de contencios administrativ e o problema pe care dacă cineva nu a înţeles-o va fi clarificată.

„Dar n-are legătură cu raportul de evaluare, cu procedura derulată (...), aşadar consider că această procedură, această manieră de tragere de timp, neavând legătură cu fondul cauzei, astăzi, voi trimite la preşedintele republicii solicitarea oficială de revocare din funcţie, bazată pe trei componente: raportul de evaluare, art 132 din Constituţie, decizia CCR 358”, a anunţat ministrul Justiţiei.

„Tot astăzi voi trimite la președinte, voi reveni practic cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcții de conducere, pe care președintele i-a refuzat, spunând că propunerea ministrului Justiției are aspecte de nelegalitate, că dosarele candidaților nu conțin adeverința de la CNSAS. Legea spune că.... și să faceți, insistent vă rog, distincțiile dintre abordările juridice și cele politice pentru că lupta politică între competitorii politici are conotațiile ei, abordarea juridică are rigorile legii. Prin urmare, nefiind vorba de o nelegalitate în dosarele celor cinci candidași, am vorbit cu cei de la contecios administrativ, acum merg să văd , completăm și trimitem la președinte”, a mai spus Tudorel Toader.

„Tot astăzi, voi trimite la preşedintele republicii, voi reveni practic cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcţii de conducere pe care preşedintele i-a refuzat, spunând că propunerea făcut de ministrul Justiţiei are aspecte de nelegalitate, şi anume că dosarele candidaţilor nu conţin acea adeverinţă de la CNSAS. Legea spune că nu ministrul Justiţiei face verificarea, CSM. Legea spune că CSM solicită şi dacă în 15 zile CNSAS nu răspunde, procedura merge mai departe, se consemnează în raportul, avizul Secţiei de procurori a CSM. Mai mult chiar, Secţia de procurori a dat un comunicat vizavi de lipsa acestei verificări de către CNSAS, CNSAS la rândul lui a dat un comunicat asemănător şi să nu uitaţi şi să faceţi insistent, vă rog pe dvs. sau opinia publică distincţiile dintre abordările politice şi abordările juridice”, a mai declarat Tudorel Toader.

El a adăugat că, nefiind vorba de o nelegalitate în dosarele celor cinci candidaţi, va trimite din nou preşedintelui solicitarea de numirea a acestora.

„Sunt magistraţi de rang înalt în funcţie pe care preşedintele nu i-a întrebat de declaraţiile, verificările la CNSAS, nu uitaţi că de dată foarte recentă procurorul şef de la DIICOT a fost numit cu toată procedura, dar nu l-a întrebat nimeni dacă în dosar există sau nu vreificarea CNSAS. Or, acelaşi decident nu poate folosi dublă măsură, să spună: la Ionescu nu merge pentru că nu are verificiarea CNSAS, la Popescu merge chiar şi fără verificarea CNSAS. În opinia mea, nu putem folosi această dublă măsură, acest dublu standard”, a susţinut Toader.

Întrebat ce va face dacă preşedintele nu dă curs solicitărilor sale, Tudorel Toader a răspuns: ”Pas cu pas. Vom vedea la momentul respectiv”.

„Preşedintele a făcut cum de regulă face, întâi dă răspunsul şi după aia spune mă documentez să văd pe ce se bazează răspunsul. Aceasta este o constatare pe care nu o puteţi contracara. Sper să nu greşesc, a făcut această declaraţie înainte de a cunoaşte demersul la instanţa de contencios administrativ. Este posibil ca între timp preşedintele să se fi edificat cu privire la procedurile derulate”, a continuat ministrul Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

Sursa: Digi24, News.ro
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri