China anunță că a învins pandemia de coronavirus chiar înainte ca oficialii europeni să stabilească măsuri speciale

Data actualizării: Data publicării:
China a anunțat victorie în fața pandemiei de coronavirus
China se grăbește să declare finalul pandemiei de coronavirus. Foto: Profimedia Images

Îngrijorările exprimate de oficialii din domeniul sănătății la nivel global determină China să declare prematur că a învins pandemia de coronavirus. Guvernul chinez a anunțat miercuri „victoria” împotriva virusului, relatează Reuters.

Eliminarea restricțiilor împotriva Covid de luna trecută a declanșat noi cazuri de îmbolnăvire în China, unde populația are o imunitate naturală mică. Casele funerare au raportat o creștere exponențială a cererii pentru serviciile lor, spitalele sunt pline de pacienți, iar experții internaționali în sănătate prevăd cel puțin un milion de decese în anul 2023. În acest context, mai multe voci la nivel global impun măsuri pentru a preveni răspândirea viruslui SARS-CoV-2.

Deși situația este dramatică, oficial, China a raportat un număr mic de decese cauzate de COVID și a minimizat îngrijorările cu privire la o boală pe care anterior s-a străduit să o eradice prin blocaje în masă, în timp ce restul lumii a revenit la normalitate. „China și poporul chinez vor câștiga cu siguranță victoria finală împotriva epidemiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, pentru People's Daily, respingând criticile aduse regimului său dur antivirus care a declanșat proteste istorice la sfârșitul anului trecut.

China a fost deosebit de critică cu privire la deciziile unor țări de a impune o cerință pentru un test COVID cetățenilor săi, spunând că acestea sunt nerezonabile și nu au o bază științifică. Oficialii din domeniul sănătății din Uniunea Europeană, formată din 27 de state membre, urmează să se întâlnească miercuri pentru un răspuns coordonat pentru a aborda implicațiile creșterii călătoriilor din China.

Majoritatea țărilor Uniunii Europene sunt în favoarea testării COVID înainte de plecare pentru călătorii din China, a declarat marți Comisia Europeană, în urma unor măsuri similare impuse de Statele Unite, Marea Britanie, Coreea de Sud și alții.

China, care a fost în mare parte închisă de lume de când a început pandemia la sfârșitul anului 2019, va înceta să mai solicite călătorilor care sosesc să se plaseze în carantină începând cu 8 ianuarie. Dar va cere totuși ca pasagerii care sosesc să fie testați înainte de a-și începe călătoria.

Între timp, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății s-au întâlnit marți cu oamenii de știință chinezi, pe fondul îngrijorării cu privire la acuratețea datelor Chinei privind răspândirea și evoluția focarului său. Agenția ONU i-a invitat pe oamenii de știință să prezinte date detaliate despre secvențierea virală și să împărtășească date despre spitalizări, decese și vaccinări.

OMS va publica mai târziu informații despre discuții, probabil la un briefing de miercuri, a spus purtătorul de cuvânt al acesteia. Tot el a spus anterior că agenția se aștepta la o „discuție detaliată” despre variantele care circulă în China și la nivel global. Luna trecută, Reuters a raportat că OMS nu a primit date din China cu privire la noile spitalizări de COVID de la schimbarea politicii Beijingului, ceea ce a determinat unii experți în sănătate să se întrebe dacă ar putea ascunde amploarea focarului său.

China a raportat marți cinci noi decese cauzate de COVID-19, comparativ cu trei cu o zi mai devreme, ducând numărul oficial de decese la 5.258, foarte scăzut conform standardelor globale. În realitate însă, numărul deceselor ar fi mult mai mare.Firma britanică de date privind sănătatea Airfinity a declarat că aproximativ 9.000 de oameni din China mor probabil în fiecare zi din cauza COVID.

Întrucât perturbările legate de COVID-19 au încetinit economia Chinei de 17 trilioane de dolari la cea mai scăzută creștere din aproape jumătate de secol, investitorii speră acum că factorii de decizie vor interveni pentru a contracara declinul. Yuanul Chinei s-a situat miercuri la un maxim de patru luni în raport cu dolarul, după ce ministrul său de Finanțe s-a angajat să accelereze expansiunea fiscală în acest an, la câteva zile după ce banca centrală a declarat că va implementa mai mult sprijin politic pentru economie.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri