China respinge ancheta serviciilor secrete americane despre originea pandemiei: „Este politică şi falsă”

Data publicării:
profimedia-0625440404
Laboranţi poartă costume de protecţie în timp ce fac teste într-un laborator din Wuhan, China. Foto: Profimedia Images

Beijingul a respins duminică o anchetă a serviciilor de informaţii americane publicată vineri asupra originii pandemiei de COVID-19, anchetă considerată drept „politică şi falsă” şi a cerut SUA să înceteze „să atace” China, relatează France Presse.

„Indiferent de câte ori este publicat acest raport şi de numărul de versiuni inventate, nu poate schimba natura în întregime politică şi falsă a acestui raport”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.

Faptul că agenţiile de informaţii au fost implicate în cadrul eforturilor de urmărire a originii este „dovada convingătoare” a politizării, potrivit comunicatului, îndemnând de asemenea Statele Unite să oprească „atacul şi calomnia” la adresa Chinei, informează Agerpres.

Serviciile secrete ale SUA: Virusul nu a fost creat în laborator, dar nu putem totuşi identifica originile sale

Serviciile de informații americane spun că, cel mai probabil, nu vom putea să identificăm niciodată originile coronavirusului. Au concluzionat, totuși, că el nu a fost creat în laborator pentru a fi folosit ca armă biologică.

Într-o evaluare actualizată a posibilelor origini ale coronavirusului, serviciile de informații ale SUA spun că transmiterea de la animal la om sau o „scurgere” din laborator sunt ipoteze plauzibile pentru apariția virusului, însă nu există dovezi clare care să confirme pe una dintre ele.

Informațiile au fost publicate într-un raport desecretizat, o actualizare a evaluării de 90 de zile pe care administrația Biden a publicat-o în august. Conform acesteia, părerile rămân împărțite în cadrul comunității de informații.

Documentul mai precizează că este necesară cooperarea Chinei, pentru a ajunge la o evaluare concludentă a originilor virusului, subliniind totodată că Beijingul continuă să "împiedice ancheta mondială".

Beijingul, acuzat că ascunde în continuare informaţii esenţiale despre originea COVID-19 

Potrivit teoriei „scurgerii de laborator", virusul s-a răspândit de la un centru de cercetare din Wuhan, oraşul în care a fost raportată pentru prima dată contagiunea, teorie respinsă de China.

Beijingul a fost îndemnat să ia în considerare o nouă investigaţie cu privire la originile pandemiei după vizita întârziată şi extrem de politizată a unei echipe de experţi internaţionali de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care nu a reuşit să stabilească modul în care s-a declarat virusul.

Însă oficialii chinezi au rezistat cererilor, susţinând că acestea sunt motivate politic.

În luna august, Biden a declarat că China ascunde informaţii esenţiale despre originea COVID-19, adăugând că responsabilii chinezi depun eforturi pentru a bloca accesul anchetatorilor la date.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri