Chișinău, consultări publice pe tema unirii Republicii Moldova cu România

Data actualizării: Data publicării:
multi-3

Locuitorii municipiului Chișinău vor fi chestionați în perioada 1-14 aprilie în cadrul unei consultări publice pe subiectul unirii Republicii Moldova cu România.

Centrul Social-Politic European (CSPE) a anunțat recent în cadrul unei conferințe de presă declanșarea unor ample studii sociologice despre tendințele populației privind unirea Republicii Moldova cu România.

În proiect sunt implicați experți locali, dar și internaționali, care vor lucra pentru a face o radiografie științifică, fără părtinire, a societății privind acest subiect sensibil și insuficient analizat.

Gheorghe Costandachi, președintele CSPE, subliniază că este pentru prima dată de la declararea suveranității când cetățenii Republicii Moldova sunt invitați „să se expună și să participe la un exercițiu sociologic care va măsura proporția cetățenilor cu drept de vot care se poziționează favorabil, respectic nefavorabil față de subiectul unirii”.

Prima parte a cercetării va începe în perioada 1-14 aprilie, în Chișinău, unde va fi implicată întreaga populație a municipiului și o rețea de operatori care vor chestiona direct cetățenii, din ușă în ușă.

Organizatorii promit implementarea unui proiect pilot pentru testarea votului electronic prin intermediul platformei online www.decid.md

Persoanele cu reședința în municipiul Chișinău vor putea să-și exprime opțiunea pe baza buletinului de identitate, începând cu 1 aprilie. Pe aceeași platformă, datele preliminare vor putea fi văzute în timp real, menționează CSPE într-un comunicat de presă.

Gradul de participare va indica nivelul de interes și de informare al oamenilor din capitală în raport cu tema. 

Întrebarea va fi una închisă, precodificată, cu două variante posibile de răspuns, iar chișinăuenii vor putea alege pe aceea care corespunde opiniei lor, cu ,,DA” sau „NU”.

Consultarea publică va fi prefațată, până pe 1 aprilie 2018, de o campanie de informare în care chișinăuenii vor fi invitați să participe. Pentru aceasta, vor fi distribuite pliante de informare, vor fi amplasate bannere și bildboarduri în intersecțiile din oraș, la stații și alte locuri aglomerate, spoturi la TV și radio.

Totodată, pentru a evita polarizarea celor două tabere, toți actorii implicați de ani de zile în discuții unilaterale pe tema unirii sunt invitați pe o platformă neutră, unde atât tabără pro, cât și cea contra pot să-și exprime democratic opiniile și argumentele.

Din a doua jumătate a lunii aprilie, cercetarea continuă cu o altă serie de studii cantitative și calitative de tip sondaj. De data aceasta bazate pe eșantioane reprezentative și focus-grupuri, studiile sociologice vor intra în profunzimea temei pentru a înțelege mai bine rezultatele primei consultări populare.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri