Chișinăul, îngrijorat: Transnistria să fie pusă pe ordinea de zi a marilor cancelarii

Data actualizării: Data publicării:
motoc si salaru - mapn valentin ciobirca
Foto: Valentin Ciobîrcă, MApN

Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Șalaru, a declarat, vineri, la București, că țara sa este îngrijorată de "colaborarea nemaivăzută" care are loc în ultima perioadă între armata transnistreană și trupele ruse, precizând, în acest context, că este nevoie ca situația din Transnistria să fie readusă pe ordinea de zi a marilor cancelarii mondiale, relatează Agerpres.

motoc si salaru - mapn valentin ciobirca
Mihnea Motoc (stg) și Anatolie Șalaru | Foto: Valentin Ciobîrcă, MApN

"Faptul că în ultimul timp, în Transnistria, trupele care se află ilegal au desfășurat o activitate intensă și o colaborare nemaivăzută până acum cu armata transnistreană ne îngrijorează. (...) Noi am cerut sprijinul României pentru ca trupele de pacificatori ruse din Transnistria să fie retrase și acest format de pacificatori să fie înlocuit cu un format ONU, internațional, deoarece armata rusă din Transnistria, implicându-se direct de partea unei părți a conflictului, și-a pierdut calitatea de pacificator. E nevoie ca situația din Transnistria să fie readusă la ordinea de zi a marilor cancelarii mondiale și să se facă aceste schimbări, deoarece numai astfel există șanse ca această problemă să fie rezolvată în viitorul apropiat", a precizat Șalaru, într-o conferință de presă comună cu omologul său român Mihnea Motoc.

Oficialul de la Chișinău a susținut că, în condițiile în care pe teritoriul statului său există o armată rusă "de ocupație" și o armată a Transnistriei care este "necontrolată și imprevizibilă", există riscul ca situația politică din Republica Moldova să "degenereze".

"Din această cauză, armata națională a Republicii Moldova trebuie să devină una modernă, capabilă să facă față oricăror provocări, nu numai a celor care vin din Transnistria, dar și provocărilor războiului hibrid care e dus de Rusia foarte activ și vizibil în Republica Moldova", a afirmat Anatolie Șalaru.

El a arătat că armata Republicii Moldova se află într-un amplu proces de reformare, care se face și cu ajutorul României, "inclusiv ceea ce ține de modernizare, de dotare, de pregătirea specialiștilor și a ofițerilor".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri