Foto Cimitirul Evreiesc din Ploiești a fost vandalizat. Trei tineri, reținuți pentru distrugerea mai multor monumente funerare

Data actualizării: Data publicării:
piatră funerară dărâmată
16 pietre funerare au fost dărâmate, iar trei dintre acestea au fost sparte. Foto: Facebook/ Silviu Vexler

Trei tineri au fost reţinuţi, luni, de poliţişti în cazul distrugerii unor monumente funerare din Cimitirul Evreiesc de la Ploieşti, a anunțat IPJ Prahova. Potrivit sursei citate, faptele lor nu ar avea legătură cu acțiuni antisemite.

Actualizare: Trei dintre cei cinci tineri au fost arestați în cursul zilei de luni, a anunțat Inspectoratul de Poliție al județului Prahova, potrivit Agerpres. Potrivit sursei citate, aceştia vor fi prezentaţi, marţi, unităţii de parchet competente, cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive.

Știrea inițială: Cinci tineri cu vârste între 16 și 24 de ani sunt cercetați pentru vandalizarea mai multor monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din Ploiești. Potrivit Inspectoratului de Poliție al județului Prahova, faptele lor nu ar avea legătură cu acțiuni antisemite.

Poliţiştii Secţiei 2 Ploieşti au deschis un dosar penal pentru profanare de cadavre sau morminte, după ce mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost distruse.

În urma cercetărilor au fost identificați cinci suspecți, tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. aceștia au fost duși la audieri.

„Din cercetări a rezultat faptul că acțiunea persoanelor bănuite nu are legătură cu acțiuni antisemite”, a transmis IPJ Prahova, potrivit Mediafax.

Cimitirul a fost vandalizat în noaptea de sâmbătă spre duminică. 16 pietre funerare au fost dărâmate, iar trei dintre acestea au fost sparte.

196177472_1109347249556664_716759592424658383_n
16 pietre funerare au fost dărâmate, iar trei dintre acestea au fost sparte. Foto: Facebook/ Silviu Vexler

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, afirma, într-o postare pe Facebook, că distrugerea unor monumente funerare ridicate în memoria unor persoane care nu mai sunt reprezintă unul dintre „cele mai abjecte acte posibile”.

„Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploieşti. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărmată este o mărturie. Din nou. PS.: Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?”, a scris Silviu Vexler.

Și actriţa Maia Morgenstern a semnalizat vandalizarea cimitirului: „Un fel de reacţie. Dacă e voie. Dacă se îngăduie. Dacă nu cumva deranjez pe cineva. Dacă nu cumva se supăra cineva. Dacă nu cumva exagerez. Dacă nu cumva fac jocurile mai ştiu eu cui. Dacă nu cumva aş merita eu vreo plângere penală. Dacă nu cumva mă amestec într-o chestie care nu mă priveşte. Dacă nu cumva iar vreau să mă bag în seamă. Dacă nu cumva mi se pare mie. Dacă nu cumva fac din ţânţar armăsar. Dacă nu cumva inventez o falsă problemă. Dacă nu cumva tot eu sunt vinovată, de fapt. Dacă nu cumva mai bine tăceam. Dacă nu cumva mai bine făceam altfel decât fac. Dacă nu cumva... Cimitirul Evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat. Profanat. Dacă am eu rude acolo? Dacă mă priveşte direct pe mine? Dacă nu cumva profanarea unui cimitir Evreiesc a devenit un fapt divers?!? Dacă nu cumva sunt patetică...”.

196774676_1109347259556663_5409038559693209520_n
16 pietre funerare au fost dărâmate, iar trei dintre acestea au fost sparte. Foto: Facebook/ Silviu Vexler

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri