Cîmpeanu susține decizia UMF Iași prin care studenții sunt primiți în examene doar vaccinați sau cu test: Nu este îngrădit niciun drept

Data actualizării: Data publicării:
sorin cimpeanu cu masca pe fata
Ministrul Educației susține decizia UMF Iași prin care studenții sunt primiți în examene doar vaccinați sau cu test Foto: gov.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că decizia ca studenții de la UMF Iași să fie primiți la examene doar dacă sunt vaccinați sau au un test Covid negativ este corectă. Potrivit lui Cîmpeanu, nu este vorba de îngrădirea niciunui drept, mai ales că aceștia sunt studenți la Medicină. 

„Cu siguranță nu este îngrădit niciun drept. Nu sunt studenți oarecare, sunt studenți la Facultatea de Medicină. Ei intră în spitale. În spitale bolnavii au obligativitatea prezentării unui test PCR. Dacă bolnavii intră în spital având test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere și am primi studenții de la Medicină fără test PCR”, a declarat, joi, în cadrul conferinţei de presă susţinută la Palatul Victoria, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu a precizat că UMF Iași poate lua această decizie întrucât există autonomie universitară.

„Este un lucru sfânt. Deciziile se iau în consiliile de administrație și în senatele universitare, în care sunt reprezentanți ai cadrelor didactice și studenților. Aceste decizii se iau în baza autonomiei universitare și împreună cu reprezentanții studenților. Nici Ministerul Educației, nici vreun partid sau altcineva nu cred că are dreptul să se amestece în deciziile universităților. Deci deciziile sunt corecte pentru că sunt patru variante: fie ești vaccinat, fie ai trecut prin boală, fie ai un test PCR și se admit la UMF Iași inclusiv testele antigen rapid, care sunt foarte simplu de făcut”, a mai spus Cîmpeanu.

Și premierul Florin Cîţu a fost întrebat, la finalul ședinței de joi a Guvernului, care este părerea sa în legătură cu decizia UMF Iaşi privind condițiile impuse studenților pentru participarea la examene. 

„Eu cred că astfel de măsuri se iau pentru a ne asigura că nu răspândim mai departe boala şi de aceea se încearcă a se crea un mediu sigur pentru cei care participă la aceste examene”, a spus Cîțu. 

Studenții de la UMF Iași nu intră în examene dacă nu au vaccin sau test

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Gr. T. Popa" din Iaşi nu pot participa la examene dacă nu prezintă adeverința de vaccinare, un test Covid negativ sau o dovadă că au fost infectați cu Covid-19. Decizia a fost luată în consiliul de administrație al UMF și îi include și pe profesori și supraveghetori.

Decizia a fost luată la nivelul conducerii universității, „având în vedere responsabilitatea socială și misiunea universității în comunitate, coroborat cu modalitatea clasică de examinare pentru învățământul medico-farmaceutic”.

"Pentru a participa la sesiunea de examene din perioada 29 mai - 19 iunie, studenţii vor prezenta înainte de fiecare examen unul din următoarele documente: certificat de vaccinare anti COVID, inclusiv în primă doză; test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore; rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore; adeverinţă din care să rezulte că se află între a 16-a şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2", se arată în Decizia 516 din 12 mai, adoptată de Consiliul de Administraţie al UMF Iaşi şi semnată de rectorul Viorel Scripcariu, a transmis miercuri UMF.

Decizia implică de asemenea cadrele didactice, supraveghetorii și personalul auxiliar. Aceștia se vor asigura că studenții care participă la examene au unul dintre documentele specificate, adeverința de vaccinare sau testul Covid.

Citește și: Cîmpeanu: Se iau în calcul combinezoanele la cursuri pentru studenții nevaccinați și prioritizare în cămine pentru cei vaccinați

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri