Cinci nave noi de mare viteză, construite în Finlanda, au intrat în flota Gărzii de Coastă

Data publicării:
Navă nouă a Poliției de Frontieră.
Cinci nave noi de mare viteză, construite în Finlanda, au intrat în flota Gărzii de Coastă.

Prind viteze record, au camere de supravegere performante şi sunt destinate combaterii migraţiei. Vorbim despre 5 noi ambarcațiuni ale Garzii de Coastă care, de acum înainte vor fi capabile să intercepteze orice tip de barcă suspectată că vrea să intre ilegal în apele teritoriale ale României. Șalupele pot parcurge în misiune până la 1.300 de kilometri, fără să fie nevoie de alimentare suplimentară cu combustibil.

Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Această ambarcaţiune este dotată cu tehnică de ultimă generaţie, are o autonomie de 700 de mile marine şi, foarte important, prinde o viteză de 42 de noduri. Asta înseamnă echivalentul a 70 de km la oră, pe uscat.

Comandant: Totul este monitorizat de senzori. Aici avem panoul cu senzori pentru motoare, panoul cu senzori și informații pentru jet-uri, partea electronică, radarul, care poate fi interschimbată şi panoul de erori pentru toată suprafaţa.

În plus, navele au fost dotate cu sisteme de supraveghere performate.

Comandant: Putem seta o ţintă şi odată setată acea ţintă, camera va fi focusată în zona respectivă, deşi nava se mişcă. Adică ea are capacitatea de a focusa şi a rămâne constant pe o singură ţintă, indiferent de condiţiile hidrometrice din exterior.

Cele 5 nave ale Gărzii de Coastă au fost construite în Finlanda şi au costat 7 milioane de euro. Bani primiți de la Uniunea Europeană.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Ne ajută foarte mult pentru a stopa acest fenomen al migraţiei ilegale, un fenomen care are o puternică dimensiune externă.

Pe lângă combaterea migraţiei, navele vor fi folosite pentru patrulare, dar şi pentru salvarea oamenilor care se află în pericol pe mare.

Reporter: Iulia Stanciu / Operator: Victor Niță

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri