Cine decide cu ce ne vaccinăm, cu Pfizer sau cu Moderna?

Data actualizării: Data publicării:
seringi de vaccin anticovid puse pe o masca
Pe lângă vaccinul Pfizer, vor veni în România și primele doze produse de Moderna. Foto: Profimedia Images

Prima tranşă de vaccin anti-Covid produs de compania Moderna va sosi miercuri în România. În acest context, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat la Digi24 cine va decide ce tip de vaccin va fi administrat fiecărei persoane în parte, dar și cum vor fi distribuite dozele în centrele din Capitală și la nivel național.

"Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare", a spus Gheorghiță.

Ce se întâmplă cu vaccinul dacă o persoană se infectează între doze?

Nu e recomandat să te vaccinezi în timp ce ești bolnav. Dacă mergem la vaccin și nu știm că suntem deja infectați?

"Nu se modifică cu nimic datele de siguranță. Persoana respectivă să nu aibă o boală acută febrilă, o stare acută febrilă. Bolile infecțioase doar în 10 % din cazuri sunt simptomatice. Nu putem să facem teste înainte de fiecare vaccin. Important e că persoană să nu aibă contraindicații", a explicat medicul la Digi24.

Dacă persoana vaccinată se infectează între cele două doze, rapelul se face la o lună după vindecare.

"E important să lăsăm să se finalizeze boala și ulterior, după o lună facem rapelul. Anumite persoane au primit rapelul până la 6 săptămâni", a răspuns coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a avut o intervenție telefonică la Digi24 în care a răspuns și altor întrebări cu privire la campania de vaccinare.

Persoanele fără asigurare pot fi vaccinate?

Valeriu Gheorghiță: Da, orice persoană care e pe teritoriul României și dorește să se vaccineze, o poate face.

Dacă avem buletin în altă localitate unde ne putem vaccina?

Valeriu Gheorghiță: Persoană se va programa la cel mai apropiat loc de unde locuiește sau lucrează.

Când se vaccinează președintele Iohannis?

Valeriu Gheorghiță: Nu aș putea să va răspund, e decizia fiecăruia. Dorința de valorificare a acestui moment aparține fiecărei persoane. Nu trebuie să facem din actul de vaccinare un spectacol. Trebuie să fie un proces normal, care să decurgă în condiții normale. Importantă e creșterea încrederii populației în personalul medical.

Sunteți mulțumit de comunicarea în campania de vaccinare?

Valeriu Gheorghiță: Sunt multe lucruri care trebuie să fie îmbunătățite, în relația directă cu persoanele în vârstă sau cu boli cronice.

Care sunt costurile campaniei de vaccinare până în acest moment?

Valeriu Gheorghiță: Nu știu să va dau un exemplu de impact financiar.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri