Cine este Florian Coldea? Portret întocmit de politicieni

Data actualizării: Data publicării:
coldea agerpres_8426586
Foto: Agepres

Florian Coldea rămâne un personaj misterios. Totuşi, câteva declaraţii ale politicienillor ne ajută să conturăm un portret al omului despre care unii spun că avea o putere uriaşă în cadrul SRI. De altfel, Florian Coldea a fost prim-adjunct al acestei instituţii în ultimii 11 ani. Şi nu o dată a fost chiar şeful Serviciului, ca interimar. Cele mai multe comentarii publice la adresa lui Florian Coldea le-a avut fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea.

În urmă cu doi ani, Elena Udrea intrase într-un vârtej al denunţurilor la adresa SRI şi a lui Florian Coldea. A depus chiar un denunţ oficial la DNA pe această temă. Ea susţinea că prim-adjunctul SRI a implicat instituţia în campania pentru prezidenţiale, l-a pus pe Klaus Iohannis preşedinte şi a cerut bani de la Dorin Cocoş pentru o televiziune. Tot ea spunea că SRI a filat-o şi a fotografiat-o, la Paris, unde se afla împreună cu fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

„Dl Coldea este cel care, în acest moment, deține această putere, pentru că pe de o parte, deține toate secretele, este depozitarul tuturor secretelor tuturor, pe de altă parte, are o foarte bună relație cu doamna procuror general Codruța Kovesi”, declara Elena Udrea, la 30 ianuarie 2015, la Hotnews.

Fostul şef al statului, Traian Băsescu, nu a dorit să confirme acuzaţiile, dar nici nu le-a infirmat. Doar a explicat că nu poate face dezvăluiri, pentru că funcţia pe care a ocupat-o nu îi permite.

Nu comentez. Dacă doamna Udrea are acest punct de vedere, trebuie luat în considerare. Eu am reținerile fostului șef de stat în a spune lucruri. Doamna Udrea are libertatea de a spune acest lucru, eu nu o contrazic”, declara Traian Băsescu la emisiunea „24 de minute” de la Digi24, în noiembrie 2015.

În schimb, Traian Băsescu i-a făcut un portret lui Florian Coldea, despre care a spus că e un profesionist. Florian Coldea a participat la recuperarea jurnaliştilor răpţi în Irak, în 2004. Un an mai tarziu, în 2005, eforturile sale au fost răsplătite, fiind numit prim-adjunct.

Claudiu Pândaru: Ce rol a avut în povestea răpirii jurnaliștilor?

Traian Băsescu: Un rol important. A fost în echipa care a fost în Irak.

Claudiu Pândaru: De atunci l-ați susținut?

Traian Băsescu: Da. Mi-a plăcut în ședințele de analiză, cum a colaborat cu ceilalți.

Sebastian Ghiţă a vorbit şi el, în filmările date publicităţii de televiziunea sa, despre o presupusă relaţie apropiată dintre familia sa şi cea a lui Florian Coldea. Fostul deputat, dispărut de mai bine de trei săptămâni, a fost membru a comisiei parlamentare a SRI în legislatura trecută. Pretinde că a fost în mai multe vacanţe alături de Florian Coldea şi de soţia acestuia. Una dintre ele, în Seychelles.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, consideră că toate aceste dezvăluiri trebuie investigate.

Nu se poate trece peste aceste lucruri, trecute la şi altele, nu ştiu, e vreo vină, nu e, o fi foarte mult film, o fi foarte multă ficţiune”, spune președintele Camerei Deputaților.

SRI a dechis o anchetă internă pentru verificarea lui Florian Coldea. Între timp, acesta a fost suspendat din funcţie, după ce în prealabil a fost chemat la Cotroceni, joi, pentru o discuție cu președintele Klaus Iohannis. Atribuţiile sale au fost preluate de directorul SRI.

(Sursa: Digi24 TV)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri