Cine este Nicolae Hurduc, noul ministru al Cercetării

Data actualizării: Data publicării:
nicolae-hurduc
Dincolo de hazul iscat pe Facebook, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației vede o decizie bună în propunerea lui Nicolae Hurduc pentru funcția de ministru al Cercetării. 

Noul ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc, a făcut senzație joi pe rețelele de socializare. Opiniile despre originea omului ale decanului Facultății de Inginerie și Protecția Mediului din cadrul Universității „Gheorghe Asachi” din Iași nu puteau să treacă neremarcate.

nicolae-hurduc
Dincolo de hazul iscat pe Facebook, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației vede o decizie bună în propunerea lui Nicolae Hurduc pentru funcția de ministru al Cercetării.

Tastarea pe Google a numelului lui Nicolae Hurduc poartă cititorul într-o veritabilă garderobă de teatru. Într-o poză, Hurduc apare purtând o pălărie de vrăjitor din Oz, la o petrecere de Halloween. Într-o altă ipostază, candidatul etalează un hibrid oriental, ceva ce pare o combinație între un turban de pașă și cușma placată cu perle a lui Vlad Țepeș.

Câteva declarații făcute de Nicolae Hurduc în Ziarul de Iași au devenit rapid virale după anunțul premierului Viorica Dăncilă. „Mie îmi este foarte greu să cred că omul, un mecanism, se trage din maimuță. Eu nu accept așa o idee, oricât de logică pe undeva ar părea această teorie evoluționistă. Este o teorie a lumilor paralele, care spune că noi am veni din viitor. Mie îmi sună mai interesant această idee, că noi venim dintr-o lume paralelă din viitor. Iar asta pentru că oamenii au niște caracteristici, conștiința și sufletul, iar până într-un punct le vedem la animal”, își expunea teoria în interviu Nicolae Hurduc.

Fizicianul Cristian Presuă a reacționat pe Facebook: „Nicolae Hurduc, noul ministru Star Trek al cercetării”.

„Habemus ministru al cercetării! Nou, nouț, din viitor”, a notat ironic pe rețeaua de socializare și Mihai Miclăuș, expert în genetică și bioinformatică.

În schimb, dincolo de hazul iscat pe Facebook, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației vede o decizie bună în numirea lui Nicolae Hurduc pentru funcția de ministru al Cercetării. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Funcții deținute de Nicolae Hurduc

Nicolae Hurduc s-a născut pe 28 mai 1956. Este inginer chimist şi a absolvit în 1980 Institutul Politehnic din Iaşi - profil Tehnologia Compuşilor Macromoleculari, aflăm din cv-ul decanului

În 1993, Nicolae Hurduc a devenit doctor inginer în chimie. Tot în acest an, a fost distins cu Premiul „Gheorghe Spacu'' al Academiei Române. 

În ultimul deceniu al comunismului, între 1980 și 1984, a lucrat ca inginer la Combinatul de Fibre Sintetice Iaşi.

Între 1984-1986 a fost cercetător la Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni” din Iaşi. Din 1986 și până în 2001 a lucrat la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi pe posturile de asistent universitar, şef lucrări şi conferenţiar universitar.

Anul 2016: Hurduc ocupă funcţia de Decan al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi.

În ceea ce privește activitatea lui științifică, a publicat 165 de articole, dintre care 135 în reviste cotate ISI, precum şi 7 cărţi/capitole de carte.

În 2009 s-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Române de Reologie. În 2015 a devenit membru al „Royal Society of Chemistry”.

De asemenea, Nicolae Hurduc a fost membru și în comisii internaţionale de evaluare/susţinere a tezelor doctorat la Universitatea Paris 13 (Franţa), Tezpur University (India), Royal Melbourne Institute of Technology (Australia).

Timp de patru ani, între 2012 și 2016, Hurduc a fost și membru în Consiliul General CNATDCU, Preşedintele Comisiei de Chimie. A mai fost director și în cadrul a 25 de granturi si proiecte de cercetare câştigate prin competiţie naţională, mai scrie în cv-ul lui Nicolae Hurduc.

Nicolae Hurduc este și membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), fiind unul dintre cei trei reprezentanți ai României.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri