Cine este Viorel Șeicaru, unul dintre polițiștii Secției 16 acuzați de tortură

Data publicării:
viorel seicaru la proteste - fb
Viorel Șeicaru a condus ca lider sindical protestele polițiștilor de la începutul acestui an Foto: Facebook Viorel Șeicaru

Viorel Șeicaru, unul dintre polițiștii Secției 16 din București acuzați de tortură, după ce împreună cu alți colegi au sechestrat și bătut doi tineri, este lider de sindicat. El este cunoscut drept unul dintre cei mai vocali sindicaliști din Poliție și a participat recent la protestele organizate în fața Ministerului de Interne.

Trei agenți de la Secția 16 sunt arestați preventiv, iar alți 5 sunt sub control judiciar după ce au agresat doi tineri care le-au reproșat polițiștilor că nu purtau masca de protecție în timp ce agenții făceau controale de rutină în centrul Capitalei.

Lider de sindicat, participant la proteste

Viorel Șeicaru, unul dintre agenții arestați pentru tortură, lucrează de aproape 20 de ani în Poliție. În ultimii ani a fost angajat la Secția 16 din Sectorul 4. Este cel care reprezintă interesele colegilor agenți în Capitală, pentru că este liderul lor de sindicat în SNAP - Sindicatul Național al Agenților de Poliție din România, unde deține și funcția de vicepreședinte.

Din această calitate a participat la aproape toate protestele organizate în fața Ministerului de Interne, când polițiștii au cerut bani în plus, pe lângă alte drepturi.

Acum, Viorel Șeicaru se numără printre cei 9 agenți acuzați că au torturat doi tineri în toamna anului trecut.

„Prietenul meu le-a spus de mască, de ce nu poartă mască, după care un polițist în vârstă a adresat injurii. Și eu am adresat. Am fost pus la pământ, mi-au pus cătușele, m-au băgat în mașină, mi-a pulverizat spray paralizant și mi-au închis ușile. După care m-au dus pe câmp. În drum spre câmp eu întrebam unde mă duc, pentru că nu m-au legitimat. Am ajuns pe câmp, am fost dat jos din mașină cu cătușele. Mi s-au dat doi pumni în coaste în partea dreaptă, după care am fost pus la pământ, cu fața în jos, m-au întors cu fața în sus, m-au bătut cu bastoanele”, a povestit una dintre victime.

Prietenul bărbatului a fost și el torturat de polițiști.

„Mi-au pus cătușe, m-au pus pe bancheta din spate, mi-au dat cu spray în ochi, după care pe mine m-au dus undeva în Ferentari”, a relatat cea de-a doua victimă.

Noi dovezi de practici violente

Între timp, au apărut noi acuzații la adresa liderului sindical din poliție arestat pentru tortură. Un alt bărbat susţine că a fost îmbrâncit şi încătuşat ilegal de acelaşi agent în 2019. Bărbatul spune că a depus imediat plângere la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4, dar a primit abia luna aceasta citaţie să se prezinte la audieri în calitate de parte vătămată.

De altfel, unii din oamenii lui Viorel Șeicaru ar fi implicați și în alte evenimente similare. Într-o filmare din 2018 de la Secția 16 se vede cum trei agenți  lovesc un bărbat încătușat. În încăpere intră și Viorel Șeicaru, cel care ar fi fost șeful de tură. Acesta nu pare să intervină sau să ia atitudine.

„Imaginile nu fac altceva decât să vorbească despre comportamentul acestui individ. Un om foarte violent, foarte agresiv, îmi pare rău că nici nu pot să spun că e coleg cu mine, pot să spun că are atitudinea unui derbedeu din stradă. Punct. Am avut o reacție, eu am fost amenințat pe diverse canale să îmi văd de treaba mea”, a declarat Florin Vîlnei, președintele Federației Naționale a Polițiștilor Sed Lex.

Șeful sindicatului SNAP se dezice de colegul său

Iulian Surugiu, șeful sindicatului SNAP al cărui vicepreședinte este Viorel Șeicaru, se dezice acum de comportamentul celui cu care împarte conducerea organizației.

„Din punctul meu de vedere, mai ales că sunt fondatorul acelui sindicat, nu pot să îmi explic. Dar așa ceva nu poate să existe la noi în România, în absolut nicio țară din lume. Din păcate, sunt niște copii sau oameni maturi, chiar că cel în cauză e un om matur, care atunci când ajunge într-o funcție sindicală, dacă se crede că el poate să facă orice se înșală armanic”, a spus Iulian Surugiu, președintele SNAP.

Ministrul de interne, Lucian Bode, se declară revoltat de situație. „Este inadminisbil să ai acest comportament, tu, care îmbraci uniforma de polițist. Va urma ancheta, vom vedea probe, dar dacă fie și 1 la sută din ce s-a spus în spațiul public e adevărat, acești indivizi nu fac cinste uniformei de polițist”, a punctat Lucian Bode, ministrul de interne.

Citiți și: Abuzurile poliției, o practică moștenită. CTP a povestit cum a fost ridicat de miliție într-o seară, pe vremea lui Ceaușescu

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri