Cine sunt bugetarii privilegiați care pot parca gratuit pe locurile cu plată din centrul Bucureștiului

Data actualizării: Data publicării:
Mașini într-o parcare din centrul Capitalei.
În București, peste 2.500 de șoferi parchează gratis pe locurile cu plată. Foto: Captură TV Digi24

În București, peste 2.500 de șoferi parchează gratis pe locurile cu plată, potrivit informațiilor centralizate de HotNews.ro. Fac asta bugetarii care au locuri de parcare în centrul orașului rezervate pentru instituțiile de stat. Practic, sunt străzi întregi unde funcționarii publici își pot lăsa mașinile, fără să plătească. Primăria Capitalei a amenajat circa 13.000 de astfel de spații, iar de o lună șoferii care parchează în Capitală plătesc chiar și 10 lei pentru o oră. Am vrut să aflăm care este situația chiar de la municipalitate, însă până la momentul difuzării acestui material, oficialii nu au dat curs solicitării noastre.

Locurile de parcare au fost date instituțiilor de către Primăria Capitalei, în ultimii 20 de ani, la cererea acestora. Potrivit datelor obținute de HotNews.ro, dacă alcătuim un top al bugetarilor norocoși, din acest punct de vedere, primii sunt polițiștii, care au 87 de locuri. Privilegiați sunt și angajați de la Administrația Prezidențială, precum și magistrați.

Ana-Maria Păun, jurnalist Digi24: Potrivit centralizarii publicate de HotNews.ro, printre instituțiile publice cu cele mai multe locuri de parcare rezervate pentru angajați se numără și Direcția Generală de Poliție a municipiului București, care de exemplu deține pe strada Eforie 16 locuri de parcare pentru angajați.

Bărbat: Nu e logic, eu acum încerc să o plătesc prin aplicație. Încerc să o plătesc, tocmai asta caut.
Bărbat: Ei lucrând pentru acele instituții ar fi mai greu, să nu găseasca loc și să întârzie la muncă, ar trebui căutate soluții pentru toți, mai multe investiții în infrastructura de parcare.
Șofer: Ar trebui instituțiile să le creeze locuri de parcare, dar din punctul meu de vedere, chiar dacă sunt instituții publice, ar trebui sa plătească, ca noi toți, sau măcar să plătească instituția la care lucrează...

Fiecare instituție își gestionează în interior cum împarte locurile de parcare, însă așa cum se vede în imaginile filmate, în majoritatea cazurilor sunt mașinile personale ale angajaților, nefiind autoturisme inscripționate cu însemnele instituțiilor. Primăria Municipiului Bucureşti ia în calcul să înfiinţeze o singură zonă în care să includă toate parcările cu plată gestionate de ea şi să instituie un tarif unic. 5 lei ar fi preţul luat în calcul.

Șofer: Și 5 lei e mult, chiar e mult. Un 2 lei acolo, că dacă o las acolo 8 ore cât stau la muncă, ce fac?!
Bărbat: Unii poate au nevoie să parcheze toată ziua, sau toată noaptea, poate lângă bloc, probabil în centru ar merge, dar în zonele mai limitrofe ar merge un abonament de 5 lei pe lună. E o situație grea în țară și n-avem nevoie de taxe în plus.

Până atunci, bucureștenii care găsesc parcare pe locurile albastre, trebuie să plătească în funcție de zonă între 2,5 și 10 lei pe oră. Cea mai simplă metodă de plată este prin SMS la numărul 7458, unde șoferii trimit codul parcării, numărul de înmatriculare al mașinii și numărul de ore.

Instituțiile publice cu cele mai multe locuri de parcare gratuite:

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - 87 de locuri
Administrația Prezidențială - 80 de locuri
DIICOT - 65 de locuri
Ministerul Afacerilor Externe - 52 de locuri
Ministerul Energiei - 45 locuri
Curtea de Apel București -37 de locuri
(Sursa: HotNews.ro)

Reporter: Ana-Maria Păun / Operator: C.Petrescu

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri