Cine sunt Marina, Adrian, Tina și doctor Albert, trimiși în zona roșie a Spitalului din Timișoara. Pot elimina 180 de contacte cu risc

Data actualizării: Data publicării:
spital timisoara

Medicii Spitalului Județean din Timișoara primesc ajutor din mediul virtual. În zonele cu risc crescut, consultațiile sunt făcute de la distanță. Medicii aflați acasă le transmit apoi celor din spital concluziile lor, pentru ca aceștia să intervină fără să se pună în pericol.

"O să repetăm imediat parametrii arteriali să vedem dacă rezistă fără CPAP și așteptăm transferul în zona galbenă.

Recepționat"

Așa au loc consulturile la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara.

Marina, Adrian, Tina și doctor Albert sunt medicii virtuali conectați la internet care ajută la comunicarea între doctorii din zona roșie, așa cum a fost denumit perimetrul cu grad mare de contaminare, și cei din afara lui. Astfel, numărul cadrelor medicale care intră în contact direct cu cei infectați este mult mai mic.

Tunde Fabian, medic UPU: "Cu ajutorul colegilor noștri virtuali comunicăm mai bine cu colegii din partea cealaltă care astfel pot să vizualizeze și pacientul și nu mai trebuie să intre în această zonă, au o imagine mult mai amplă asupra pacientului."

În lipsa acestor dispozitive, medicii ar fi fost nevoiți să intre și să iasă de mai multe ori din zona roșie, la pacienții infectați, și ar fi pierdut timp cu echiparea și dezechiparea combinezoanelor.

Mihai Grecu, șef UPU Timișoara: "Încercăm în cât mai mare măsură să scădem expunerea. Ei, acești colegi practic ne ajută să scădem expunerea personalului în special a colegilor care sunt de gardă pe secțiile spitalului."

Cele 5 cadre medicale virtuale au fost donate Spitalului Județean de o asociație non-profit.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Jud. Timișoara: "Este vorba despre un medic și 4 asistente virtuale pe care le vom folosi în Unitatea de Primire a Urgențelor pentru că acolo pericolul de expunere este cel mai mare, pentru că vin pacienții posibili contaminați, ei sunt triați prin protocoalele noastre speciale și împărțiți pe circuite speciale."

Realizatorii medicilor virtuali estimează că în două luni un singur device poate elimina până la 180 de contacte cu potențial de infectare pentru cadrele medicale. Astfel de dispozitive au ajuns și la spitale din Suceava și București.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri