Cioloș: Ajutorul pentru fermierii români nu crește, dar CE lucrează la un nou pachet. Daea: Vom primi mai mulți bani

Data actualizării: Data publicării:
gramezi de monezi cu steagul ue transparent
Fonduri europene. Foto: Getty Images

Europarlamentarul Dacian Cioloş spune, după o discuţie cu comisarul european pe Agricultură, că ajutorul deja decis, de 10 milioane de euro, pentru fermierii români, mult mai mic decât ce primesc Polonia şi Bulgaria, nu se mai modifică, pentru că banii ar întrârzia prea mult. Totuși, Comisia Europeană a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor, care va fi disponibil în următoarele săptămâni. Actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a confirmat la Digi24 că se lucrează la o nouă schemă de ajutor și că România va primi mai mulți bani.

„Decizia a fost luată pentru prima tranșă și obiectivul e ca banii să ajungă cât mai repede și să fie distribuiți la agricultori. Dacă acum am mai sta să discutăm modificări ale cifrelor, s-ar întârzia mult și plata acestei prime tranșe. Am înțeles că deja Comisia începe să pregătească o nouă tranșă și criteriile vor fi puțin diferite”, a spus Cioloș la Digi24.

Actualul ministru al Agriculturii a confirmat acest lucru.

„României îi revine suma inițială și se lucrează la o nouă schemă de ajutor, mai consistentă din punct de vedere a sumei totale și așteptăm ce îi vine concret României. Suntem în legătură cu oamenii noștri de la Bruxelles, la 17:00 va fi o întâlnire și așteptăm informații noi. Cu siguranță vom primi mai mulți bani”, a spus la rândul său Petre Daea la Digi24.

El a negat că ar avea vreo vină pentru sumele mici care i-au revenit României din pachetul de ajutor pentru agricultură și a spus că, dacă nu ar fi avut discuții cu oficialii europeni, agricultorii români nu ar fi primit niciun ban.

„Am văzut niște interpretări atât de răutăcioase și în necunoștință de cauză că nici nu vreau să le discut. Realitatea a demonstrat că am făcut tot ce a trebuit și facem în continuare”, a spus Daea.

Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va recurge la rezerva de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, deblocând o sumă de 56,3 milioane de euro pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

Astfel, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Fondurile extrem de mici alocate României au adus nemulţumiri în rândul fermierilor români care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat săptămâna trecută că instituția va reanaliza valoarea despăgubirilor acordate fermierilor români care au avut de suferit ca urmare a importurilor de cereale ieftine din Ucraina.

În marja Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a prezentat președintei Comisiei Europene situația dificilă în care se află fermierii români, care trebuie sprijiniți ca urmare a pierderilor suferite. Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de catre Comisie a situației.

Președinta Ursula von der Leyen a anunțat în timpul reuniunii că CE va reanaliza și va reveni asupra cifrelor pentru România.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri