Cioloș, despre vaccinare: Campania a fost asumată de premier. Nu putem spune că merge bine, dar cu amenințări nu rezolvăm prea multe

Data publicării:
ID155273_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a afirmat, la Digi24, că nu se poate spune că vaccinarea “merge bine” în România, având în vedere că doar 30% din populație este imunizată prin ser anti-Covid. Totodată, el a spus că, după instalarea guvernului, a discutat cu premierul Florin Cîțu ca Ministerul Sănătății să preia coordonarea campaniei naționale de vaccinare, însă prim-ministrul “a insistat să coordoneze campania direct”. În același timp, europarlamentarul consideră că impunerea vaccinării prin “amenințări” nu este o soluție.

Dacian Cioloș: „Sunt mulțumit de Ioana Mihăilă. Pe mandatul pe care-l are livrează. (...) Vorbesc de elemente din  programul de guvernare care nu sunt stric legate de pandemie, unde e foarte prezentă, inclusiv pe campania de vaccinare, care chiar dacă a fost asumată de la începutul guvernării de premierul Cîțu cu echipa lui direct. Am discutat în prima lună după instalarea Guvernului cu dânsul să o preia din nou Ministerul Sănătății. Premierul a insistat să coordoneze campania direct.

Vaccinarea e un proiect al Guvernului, dar în cadrul Guvernului, nu știu care e percepția publică, Ioana Mihăilă nu are direct instrumentele de control asupra campaniei de vaccinare. E în coordonarea directă a premierului, cu domnul Gheorghiță, care e subordonat direct premierului, însă Ministerul Sănătății dă tot concursul. Ioana Mihăilă își asumă direct responsabilitatea pe care o are.

Vaccinarea nu putem spune că merge bine când suntem la 30 și ceva la sută”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: De ce nu merge bine?

Dacian Cioloș: „Aici au tot fost discuții. Colegii din guvern și-au exprimat punctele de vedere. Important e să progresăm și cu vaccinarea și să avem elemente cât mai certe despre toate formele de imunizare, ca să știm cum întâmpinăm noul val 4, provocat de mutația Delta”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Credeți că suntem pregătiți pentru valul 4?

Dacian Cioloș: „E important ca fiecare dintre noi să ne facem propriile analize. Multă lume a avut semne de înrebare față de vaccinare, anumite îngrijorări. E important să clarificăm lucrurile acestea. Medicii să fie disponibili și să poată să explice. Nu cred că cu amenințări rezolvăm prea multe”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Franța, Italia și Grecia impun vaccinarea personalului medical. Cine nu se vaccinează, nu primește salariu.

Dacian Cioloș: „Sunt discuții care vor avea loc probabil și la noi în coaliție”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Să se întâmple și la noi așa? Ar fi bine să fie așa?

Dacian Cioloș: „Nu. Personal, indiferent că e vorba de personalul medical sau altă categorie de personal, nu cred că prin a impune ceva obligatoriu câștigăm mai mult încrederea oamenilor. Vedem că deja de ani de zile încrederea cetățenilor în stat a tot scăzut. Nu cred că o astfel de atitudine ar ajuta și într-o astfel de situație de criză e foarte importantă încrederea aceasta între cetățeni”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Credeți că se poate obține încrederea așa de repede?

Dacian Cioloș: „Nu, dar e important nici să nu pierdem puțina pe care o avem”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri