Ciucă: Ce am realizat noi instituţional vizează menţinerea activităţilor pe Canalul Bâstroe în limita lucrărilor de întreţinere

Data publicării:
ciuca in parlament
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: George Călin / Inquam Photos

Premierul Nicolae Ciucă spune că tot ceea ce România a realizat instituţional vizează menţinerea activităţilor părţii ucrainene pe Canalul Bâstroe în limita lucrărilor de întreţinere. Orice depășește aceste lucrări trebuie clarificat și va fi sesizată Comisia Europeană, a adăugat el.

„Discuţiile, schimbul de documente între instituţiile din România şi cele din Ucraina, inclusiv ultimul răspuns al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti redă faptul că lucrările au fost unele de întreţinere şi nu de adâncire a şenalului navigabil. Tot ce noi am realizat instituţional, până în acest moment, vizează menţinerea activităţilor părţii ucrainene pe Canalul Bâstroe, în limita lucrărilor de întreţinere. Orice excedere a acestor lucrări va fi clarificată între autorităţile din România şi cele din Ucraina şi, desigur, va fi sesizată Comisia Europeană”, a spus Ciucă.

Întrebat în legătură cu potențiala intenție a Ucrainei de a construi o hidrocentrală în zonă, Ciucă a răspuns: „Nu am această informare”.

„Noi am discutat cu partenerii noştri ucraineni şi de asemenea cu Comisia. Canalul Sulina îl punem la dispoziţie, din toate punctele de vedere, contribuind la tot ceea ce înseamnă asigurarea şenalului navigabil, astfel încât să putem folosi la maxim Canalul Sulina. Ca atare, există o serie întreagă de demersuri care sunt în derulare, sperăm ca într-o perioadă de timp scurtă să putem să asigurăm inclusiv circulaţia pe Canalul Sulina, pe timp de noapte, şi atunci traficul s-ar fluidiza şi s-ar permite să funcţioneze în limite de normalitate”, a adăugat el.

„Am cerut tuturor autorităților să verifice din punct de vedere tehnic. Până în momentul în care nu am datele tehnice nu speculez pe marginea acestui subiect. Se discută cât se poate de concret cu autoritățile din Ucraina. Ministrul Aurescu a vorbit Sâmbătă cu ministrul de Externe Kuleba și au clarificat cât se poate de bine acest subiect, legat de ce se desfășoară. S-au întâlnit la Munchen și au discutat în bilateral acest subiect”, a adăugat el.

Întrebat dacă există posibilitatea trimiterii unei delegații bilaterale care să facă măsurători în zonă, Coucă a spus: „Am solicitat prin Ambasadă ca autoritățile ucrainiene să își dea acordul astfel încât navele noastre cu echipamente tehnice, care pot să verifice adâncimea canalului, să poată să meargă inclusiv în partea ucraineană și să execute aceste lucrări”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri