Sari la conținut

Ciucu: Ideologul lui Putin și-a lansat o carte la București

Aleksandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, și-a lansat cel mai recent volum la Universitatea Populară Ioan I. Dalles”, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, a atras atenția consilierul liberal Ciprian Ciucu. De asemenea, el a remarcat că pentru un eveniment al revistei DOR despre protestele anti-OUG 13 din iarnă nu s-a găsit spațiu la Teatrul Excelsior, instituție aflată tot în subordinea PMB; dar „repede, pentru putinistul Dughin, „se organizează" (a se remarca implicarea) o conferință”. 

alexandr dughin captura digi

„Dughin este un propagandist al statului autoritar, împotriva democrației liberale, pe model putinist.  Universitatea Populară „Ioan I. Dalles” îi organizează o lansare de carte de propagandă anti-occidentală și anti-democratică. Acest om a militat pe față pentru război împotriva Occidentului.  Universitatea Populară „Ioan I. Dalles” este în subordinea CGMB. Consider că democrația liberală trebuie apărată împotriva dușmanilor ei și acest fascist nu este bine-venit nici în România și cu atât mai puțin într-o instituția publică a Bucureștiului. (...) Zic acestea în calitatea mea de consilier liberal în CGMB”, a scris Ciprian Ciucu pe pagina sa de Facebook. 

Ciprian Ciucu a făcut apel la organizatorul evenimentului să îl anuleze, dar lansarea volumului „Destin eurasianist” s-a ținut miercuri.  Evenimentul a putut fi urmărit în direct pe privesc.eu.  Pressone scrie că lansarea de carte a fost mai degrabă o conferință de trei ore în care Dughin a vorbit, printre altele, și despre relația dintre România și Federația Rusă. 

„Datorită învățăturilor filosofilor care au exercitat o influență asupra mea – Blaga, Eliade, Nae Ionescu, Ion Culianu –, datorită acestor filosofi, știu că există și o Românie celestă și profundă, acea Românie care reprezintă identitatea voastră eternă. Este România sfântă, este acea Românie care îl face pe un român să fie român. Este un dialog între Rusia sfântă și România sfântă, între Rusia profundă și România profundă, între Rusia eternă și România eternă.  Mai este un nivel al dialogului, cu totul altul: este vorba despre relațiile istorice. În anumite cazuri, eram de aceeași parte a baricadei, în alte cazuri eram pe baricade diferite. Am comis multe greșeli noi, rușii, am comis multe nedreptăți în raport cu România. Noi preferam o politică reală în locul unei politici ideale. Dialogul profund va ajuta să rezolvăm anumite neînțelegeri de ordin istoric”, a spus ideologul rus, citat de Pressone.

Filosoful Aleksandr Dughin, consilier al preşedintelui Dumei de Stat şi un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, consideră necesară crearea unui „imperiu eurasiatic” dominat de Rusia din care să facă parte inclusiv România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria. 

Presa occidentală scrie că Dughin este autorul filosofiei numită eurasianism, prin care adevărul este subordonat politicii. Această ideologie este un instrument al propagandei ruse. 

„Adevărul este o chestiune de credință. Credem în ceea ce facem, credem în ceea ce spune. Acesta este singurul mod de a defini adevărul. Așadar, noi avem adevărul nostru rus pe care trebuie să îl acceptați”, spune ideologul.

Filosofia „eurasianismului” spune că Rusia ortodoxă nu face parte nici din Est, nici din Vest, ci este o civilizație unică separată, care s-a angajat într-o bătălie pentru a obține dreptul care i se cuvine alături de celelalte puteri ale lumii. Însă „dubla gândire”a lui Aleksander Dughin nu țintește doar Vestul. Are și un mesaj pentru cetățenii ruși: nu există valori liberale universale, deci nu există nicio contradicție într-o democrație care nu permite protestul, notează BBC.

Aleksander Dughin se află pe lista persoanelor sancționate de SUA pentru implicarea în anexarea Crimeei și războiului din Estul Ucrainei. Are interdicție de călătorie în SUA și Canada. De asemenea, i-a fost interzis accesul și în Grecia și Ungaria.