Coaliția pentru Familie blochează o conferință despre discriminare și egalitatea de gen

Data actualizării: Data publicării:
elevi

O conferință despre egalitatea și discriminarea de gen organizată de o mână de elevi din Focșani a fost anulată de Baroul Vrancea, Ateneul Popular, Inspectoratul Școlar, Asociația Părinți pentru Ora de Religie și Coaliția pentru Familie, pe motiv că dezbaterea, la care urmau să participe mai mulți speakeri, urma să atingă și subiecte precum drepturile comunității LGBT.

La „Women Talk Conference”, un eveniment finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite, printr-un program de schimburi culturale, urmau să vorbească Venera Dimulescu, Patrick Brăila, Raluca Negulescu Balaci, Oana Băluță. Cei patru speakeri aveau în plan să aducă în discuție subiecte precum stereotipurile, discriminarea, inegalitatea de șanse, drepturile femeilor, ale comunității de romi, dar și ale persoanelor transgender.

Însă evenimentul a stârnit o avalanșă de controverse și critici din partea susținătorilor Coaliției pentru Familie, care au intervenit pentru a bloca desfășurarea conferinței. Potrivit Venerei Dimulescu, jurnalist la Casa Jurnalistului, Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” a anulat evenimentul, în urma plângerilor primite. „Eu nu admit în Ateneu să se discute despre homosexualitate, despre lesbianism, despre transghender”, a spus directorul Valentin Gheorghiță.

Conferențiarul Universității București Oana Băluță scrie că organizațiile care au blocat acum evenimentul sunt aceleași care „au încercat să îmi interzică să le vorbesc elevilor despre egalitate de gen, despre faptul că România ocupă ultimul loc în UE în Indexul Egalității de Gen, despre sarcinile la adolescente unde România este pe primul loc în UE și educația sexuală și Convenția pentru Drepturile Copilului, despre violența asupra femeilor și Convenția de la Istanbul, despre femei remarcabile în activism, politică, literatură, pictură, medicină, sport”.

„Împotriva acestor elevi de liceu s-au dezlănțuit zilele acestea Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Ateneul Popular, Baroul Vrancea, Inspectoratului Școlar, Coaliția pentru Familie, Asociația Părinți pentru Ora de Religie. De ce? Fiindcă au organizat Conferința Women Talk și pentru că ne-au invitat pe noi – Venera Dimulescu, Patrick Brăila, Raluca Negulescu Balaci, Oana Băluță - ca să le vorbim despre stereotipuri, discriminare, inegalitate și drepturi ale femeilor, ale romilor, ale persoanelor trans.

Rușinos că au desfășurat un asemenea arsenal, că au exercitat o așa presiune pentru a opri o mână de elevi de liceu să deruleze un proiect. Înțelegem, da? Elevi de liceu! Uitați-vă la figurile lor ca să vedeți cine este pericol public în Vrancea și cine amenință comunitatea locală”, a scris Oana Băluță, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Regizorul Patrick Brăila, membru al comunității LGBT, care și-a schimbat genul de la femeie la bărbat, a transmis și el un mesaj: "Transghenderul" multumeşte oficial noilor săi eroi, organizatorii Women Talk, în fața instituției culturale pe care n-a apucat s-o contamineze”.

O sesizare a venit și din partea Baroului Vrancea, ai cărui avocați au reclamat autorităților o încălcare a Constituției României. Ioan Ivanovici, decanul Baroului, a declarat pentru Casa Jurnalistului că s-a consultat cu o avocată, Ana-Corina Săcrieru, înainte de a trimite sesizarea. Asta în condițiile în care Săcrieru este purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru Familie. Drept urmare, Inspectoratul Școlar Vrancea a trimis o înștiințare tuturor liceelor din Vrancea, prin care interzice organizarea conferinței.

Și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a trimis o sesizare, la fel și Asociația Părinți pentru Ora de Religie, care aparține de Coaliția pentru Familie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri