„Cocktail-ul” de anticorpi monoclonali, tratamentul care l-a scăpat pe Donald Trump de Covid, este ineficient împotriva noilor variante

Data actualizării: Data publicării:
Un cercetător studiază un eșantion printr-un microscop
Tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali a reprezentat o speranță în lupta cu coronavirusul Foto: Guliver/GettyImages

Revoluționarul tratament cu anticorpi monoclonali, considerat anterior o posibilă speranță pentru tratarea formelor severe ale Covid-19, nu este eficient împotriva noilor variante ale virusului, precum cele apărute în Brazilia sau în Africa de Sud, relatează The Guardian.

O variantă a acestui medicament, dezvoltată în Statele Unite, a fost folosită pentru tratamentul fostului președinte SUA, Donald Trump, infectat cu coronavirus în luna octombrie a anului trecut. Recuperarea rapidă a lui Trump a fost pusă pe seama acestui tratament, în contextul în care anterior administrării sale, președintele s-a simțit atât de rău încât a fost transportat de urgență la spital.

În acest moment, tratamentul Regeneron trece prin studii clinice în spitalele Covid din Regatul Unit. Spre consternarea cercetătorilor și medicilor, trei tipuri de tratamente care folosesc anticorpi monoclonali – Regeneron și alte două variante dezvoltate de Eli Lilly și GlaxoSmithKline, sunt ineficiente împotriva uneia sau mai multora dintre noile tulpini de coronavirus.

„Tratamentul cu anticorpi monoclonali are avantaje extraordinare pentru că imită comportamentul sistemului imunitar, este foarte sigur și este dezvoltat special pentru a ținti virusul”, spune Nick Cammack, cercetător care conduce un program pentru găsirea unor tratamente noi împotriva Covid-19.

„Provocarea a apărut la sfârșitul anului trecut, când au fost depistate noile variante, în particular cele din Africa de Sud și Brazilia. Mutațiile din proteina spike a virusului devin imune la anticorpii monoclonali. Practic, avantajele pe care aceste tratamente le au în fața coronavirusului obișnuit se pierd când vine vorba de noile mutații”, a mai adăugat el.

Pe de altă parte, tratamentul celor de la GlaxoSmithKline ar funcționa în continuare și împotriva acestor două variante, dar întâmpină probleme în fața variantei britanice. Cammack susține că la felul în care coronavirusul suferă mutații, este posibil ca foarte curând niciuna dintre aceste variante de tratament să nu mai fie eficientă împotriva sa.

Medicamentul încă funcționează împotriva virusului inițial și este folosit în mai multe țări din Europa dar și în Statele Unite. Anticorpii monoclonali țintesc proteina spike a virusului, cea prin care patogenul atacă celulele din organismul uman, însă mutațiile recente au schimbat tocmai structura acestei părți a virusului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri