#Colectiv. Reconstituire INSEMEX: Viteza flăcărilor, 3.5 metri/secundă

Data actualizării: Data publicării:
colectiv 2

153 de secunde. Atât a durat focul care a luat 64 de vieţi şi a rănit pe viaţă peste 160 de tineri. Specialiştii de la INSEMEX Petroşani au reconstituit pas cu pas tragedia şi au ajuns la concluzia că cei prezenţi la concertul din Colectiv au avut şanse minime să iasă la timp din club. Viteza cu care s-au extins flăcările a fost de 3,5 metri pe secundă şi, în doar jumătate de minut de la izbucnirea incendiului, peste oameni au început să cadă picături incandescente, din tavan.

Reconstituirea incediului, realizată de specialiştii de la INSEMEX, a pornit de la secunda zero a jocului de artificii. Efectele pirotehnice au durat fix 15 secunde.

7 secunde mai târziu, Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity vede flacăra pe stălpul de lângă scenă şi spune 'Asta nu era în program!'. Cere un extinctor.

La secunda 25, flăcările au ajuns deja la tavan.

-A început să ia foc, am simţit o căldură năprasnică.

În mai puţin de nouă secunde, flăcările au acaparat deja în totalitate plafonul acoperit cu spumă poliuretanică şi plăci din lemn. Potrivit specialiştilor, temperatura focului a fost de aproape 1000 de grade Celsius. La secunda 35, din plafon încep să curgă picături incandescente peste oamenii care se înghesuie să iasă din club.

-Ne-am călcat în picioare, cine a fost mai tare trăieşte!

Alimentate de instalaţiile de ventilaţie, flăcările coboară în mijlocul clubului, printre spectatori. La secunda 41 a incendiului, tinerii deschid prima uşă. Flăcările sunt deja în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului.

17 secunde mai târziu se deschide şi cea de-a doua uşă, iniţial blocată. Alimentat de afluxul brusc de aer proaspăt, focul capătă o intensitate uriaşă.

-Uşa de evacuare e doar una singura deschisă, cealaltă era blocată, s-au călcat în picioare, au spart uşa.

La secunda 91, flăcările ucigaşe pârjolesc inclusiv containerul în care erau blocaţi zeci de tineri.

La secunda 105, de la un metru înălţime în sus, arde tot. Doar cei care s-au culcat la pământ supravieţuiesc. Opt secunde mai târziu flăcările şi fumul încep să fie evacuate natural. Au trecut 153 de secunde. Incendiul începe să se stingă singur.

Concluziile specialiştiilor de la Petroşani arată că atât modul în care a fost construită clădirea, cât şi felul în care era amenajată au făcut ca salvarea tinerilor din calea flăcărilor să fie o misiune aproape imposibilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri