Conflictul dintre Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură va fi judecat de CCR pe 28 septembrie, la 3 zile după Congresul PNL

Data actualizării: Data publicării:
judecatorii curtii constitutionale în şedinţă
Curtea Constituţională a României. Foto: Inquam Photos Photos/Octav Ganea

Conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, sesizat de premierul Florin Cîțu privind modul în care Parlamentul a declanşat moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva Cabinetului Cîțu, va fi judecat de Curtea Constituțională pe 28 septembrie, la trei zile după Congresul în care se va alege noua conducere PNL.

Modul „neconstituţional" în care Parlamentul a declanşat moțiunea de cenzură, un demers „cu consecinţe grave" asupra bunei desfăşurări a activităţii Executivului, a generat o situaţie juridică conflictuală între cele două puteri ale statului, arată guvernul în punctul de vedere transmis Curţii Constituţionale referitor la sesizarea premierului pe tema moţiunii de cenzură USR PLUS - AUR. Guvernul susține că, dacă ar fi acceptată moțiunea așa cum a fost depusă, s-ar putea ajunge la „abuzuri din partea Parlamentului”.

Executivul solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unei situaţii juridice conflictuale de rang constituţional care s-a născut din încălcarea de către Parlament a dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură (nerespectarea condiţiei numărului minim de parlamentari necesar pentru a iniţia o moţiune şi lipsa verificării condiţiilor de validitate necesare pentru iniţierea moţiunii), respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată Guvernului ulterior datei depunerii.

Programul „Anghel Saligny”, căruia i se mai spune și PNDL 3, a declanșat o nouă criză politică în România, soarta coaliției de guvernare fiind incertă, după ce USR PLUS a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului din care face parte.

Echipa premierului Florin Cîțu și cea a actualului lider liberal, Ludovic Orban, se vor confrunta pe 25 septembrie la alegerile interne din cadrul PNL, pentru șefia partidului.

Ludovic Orban s-a poziționat de partea derulării procedurii în cazul moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, deși președintele Camerei Deputaților a spus că nu-și va exprima votul.

Majoritatea conducerii celor două camere parlamentare a blocat supunerea la dezbatere și vot pe ordinea de zi a unui plen reunit, împotrivă fiind o parte din PNL, PSD și UDMR. De menționat este că Ludovic Orban și-a delegat atribuțiile de președinte al Camerei Deputaților în cazul unor ședințe ale BPR, el fiind plecat în teritoriu pentru campania sa la alegerile interne.

Punctul de vedere al Parlamentului a fost transmis după ce Camera Deputaților a adoptat același document ca Senatul prin care practic dă dreptate Guvernului, iar președinții celor două camere, Ludovic Orban, respectiv Anca Dragu au trimis opinii diferite față de cele ale instituțiilor pe care le conduc.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri