Consiliul Naţional al Muntelui, întrunit în premieră la Guvern: S-a discutat și despre protejarea fermierilor şi turiştilor de urşi

Data publicării:
ursi in padure
La Consiliului Naţional al Muntelui, întrunit în premieră la Guvern, s-a discutat și despre protejarea fermierilor şi turiştilor de urşi. Foto: GettyImages

Prima reuniune a Consiliului Naţional al Muntelui a avut loc, joi, la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Nicolae Ciucă. În cadrul întâlnirii au fost identificate câteva probleme, printre care se numără corelarea legislaţiei din mai multe domenii, protejarea locuitorilor şi turiştilor de urşi și provocările cu care se confruntă grupele montane.

Astăzi, 20 aprilie 2023, sub coordonarea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, a avut loc prima reuniune a Consiliului Naţional al Muntelui(CNM), organism ce va asigura cooperarea între Guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru punerea în aplicare a strategiilor şi politicilor specifice acesteia. În cadrul întâlnirii, premierul Nicolae-Ionel Ciucă, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat cu reprezentanţii zonei montane care au prezentat principalele nevoi şi probleme existente pe fiecare grupă de munţi în parte”, a transmis, joi, Guvernul, într-un comunicat de presă.

„Din componenţa Consiliului Naţional al Muntelui fac parte şi preşedinţii Comitetelor de masiv, cărora le revine importanta sarcină de a identifica la nivelul fiecărei grupe de munţi problemele cu care se confruntă comunităţile montane şi de a elabora propuneri de politici publice în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a zonei montane, programe de investiţii, propuneri de modificare a legislaţiei, care cu sprijinul Consiliului Naţional al Muntelui să fie promovate şi aprobate de către Guvern sau Parlament pentru a contribui la creşterea nivelului de trai al populaţiilor montane şi stabilizarea populaţiei în zonele montane”, a mai transmis Executivul.

„În cadrul întâlnirii au fost semnalate nevoi distincte, cum ar fi corelarea legislaţiei în domeniul sănătăţii, sanitar-veterinar, turismului, mediului, agriculturii şi dezvoltării rurale, educaţiei, corelarea şi completarea legislaţiei cu prevederi privind reglementarea circulaţiei cu mijloace motorizate în zona montană şi ariile protejate (afectarea pădurilor, păşunilor, proprietăţilor publice şi private, afectarea biodiversităţii şi peisajului montan etc.), soluţii pentru protejarea fermierilor şi turiştilor de urşi şi alte animale sălbatice, mai ales în cazul drumeţilor – modificarea/completarea legislaţiei de mediu, a vânătorii, soluţii pentru diminuarea poluării în vederea repopulării râurilor cu anumite specii de peşti, acordarea unor compensaţii, a unui sprijin suplimentar pentru locuitorii zonei montane şi încurajarea clasificării ca ecodestinaţii turistice a zonelor montane”.

„Dezvoltarea şi protecţia zonei montane a României reprezintă un obiectiv naţional strategic, iar pentru îndeplinirea lui trebuie să acţionăm cât mai rapid. Vom folosi toate pârghiile necesare pentru a dezvolta acest areal în mod durabil, mai ales pentru valorificarea produselor agroalimentare, prin armonizarea pe termen lung între producţie şi consum pe de o parte, dar şi prin protejarea unui mediu prielnic vieţii, culturii şi tradiţiilor pe de altă parte”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Potrivit Guvernului, fiecare Grupă de munţi are un specific aparte, iar membrii Consiliului au un rol esenţial pentru dezvoltarea pe termen lung a zonei montane, activitatea fiind una continuă şi de durată, iar deciziile şi propunerile trebuie luate împreună pentru ca ele să aibă impactul scontat pentru fiecare grupă de munţi.

„În fapt, Consiliul Naţional al Muntelui va contribui la schimbarea în bine a vieţii locuitorilor din comunităţile montane. Constituirea Consiliului reprezintă un pas dintr-un demers gândit pentru viitor, care va permite ca propunerile de politici publice înaintate de dumneavoastră să fie materializate şi să schimbe viitorul arealului montan, prin menţinerea populaţiei în zona montană, stimularea activităţilor ce pot fi întreprinsă în această zonă cu specific aparte care să conducă la dezvoltarea economiei locale şi, implicit, a celei naţionale”, a mai transmis Executivul.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...