Contradicție pe completarea PLF. Rafila spune că nu mai e necesar, Guvernul zice că da

Data actualizării: Data publicării:
formular PLF
Certificatul PLF a fost anulat. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Certificatul PLF de localizare a călătorilor trebuie completat la intrarea în România până când ordonanța de urgență prin care a fost instituit va fi abrogată, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. În urmă cu o zi, ministrul Sănătății Alexandru Rafila anunța că, odată cu încetarea stării de alertă, formularul nu mai este solicitat.

Dan Cărbunaru a făcut, miercuri, mai multe precizări cu privire la condițiile de intrare în România odată cu încetarea stării de alertă.

„În privința certificatului verde și a altor condiții de intrare în țară care erau utilizate în contextul pandemiei de COVID-19, în urma hotărârii CNSU de ieri (marți - n.r.), care ridica starea de carantină, pentru persoanele care nu prezentau certificatul verde sau teste negative la intrarea în țară, ca o consecință a acestei hotărâri, nicio persoană care va pătrunde pe teritoriul României fără să aibă certificat verde sau un astfel de test nu va avea nevoie de carantină. Ca atare, rămâne util ca document pe care cetățenii români îl pot utiliza călătorind în alte țări care au menținut această formulă”, a spus Cărbunaru.

El afirmă că valabilitatea certificatelor verzi eliberate de autoritățile române până în prezent rămâne până la finalul acestui an.

„În privința formularului de localizare a pasagerului, până când nu va fi abrogată Ordonanța de urgență a guvernului 129/2021, acesta va rămâne necesar. Deci pentru cei care intră în România va trebui să fie completat. Introducerea PFL în România a apărut ca urmare a unui context european în care tot mai multe state europene l-au introdus pentru a putea veni în sprijinul celor care erau afectați sau în risc de a fi contaminați și, în acest moment, din câte am fost informat, există demersuri de a renunța și România la un astfel de document. Până când însă nu se va întâmpla acest lucru, facem un apel în continuare la cetățenii români să continue să își proceseze, să-și completeze aceste formulare”, a precizat Cărbunaru.

Starea de alertă din România a încetat miercuri, la miezul nopții. Ministrul Alexandru Rafila preciza în urmă cu o zi că masca de protecție nu va mai fi obligatorie, nici în spațiile interioare, nici în exterior, operatorii economici vor funcționa fără restricții de oră sau capacitate, se renunță la formularul PLF și, de asemenea, certificatul digital COVID nu va mai fi solicitat la intrarea în România.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri