Controlul la Institutul de Medicină Legală, finalizat. Adevărul despre comunicarea expertizelor în cazul Caracal

Data actualizării: Data publicării:
masina-criminal-caracal-gheorghe-dinca

Ministerul Sănătăţii a finalizat controlul făcut la Institutul Naţional de Medicină Legală, control demarat după plângerea făcută în acest sens de Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceşanu. Concluzia controlului este că INML a respectat cu stricteţe toate procedurile privind acest caz, deci nu s-a constatat nicio neregulă.

"În legătură cu informaţiile contradictorii apărute "pe surse", nu a fost posibilă identificarea persoanelor care au dezvăluit date-documente cu privire la realizarea expertizelor medico-legale.

A fost dispusă măsura desemnării unei persoane din cadrul INML care să aibă atribuţii în comunicarea informaţiilor de interes public în condiţiile legii.

În această acţiune de documentare, nu au fost identificare elemente de încălcare a procedurilor de lucru în ceea ce priveşte analizarea probelor primite de către INML, de la Unitatea de Parchet", sunt concluziile la care a ajuns Ministerul Sănătăţii în urma verificărilor la INML.

Rapoartele publicate pe site-ul INML reclamă o serie de deficienţe

Însă, în rapoartele anuale făcute publice de INML pentru anii 2017 şi 2018, conducerea institutului reclamă o serie întreagă de deficienţe. Cei de la INML spun că laboratoarele din teritoriu sunt prost dotate, motiv pentru care multe probe sunt trimise la Bucureşti, astfel încât laboratorul de aici e supraîncărcat. Mai mult, transportul lor la Bucureşti poate dăuna materialului probator, afectându-se astfel direct anchetele penale, se arată în rapoarte.

Raportul Corpului de Control concluzionează că toate procedurile au fost respectate.

Alexandru Cumpănaşu s-a prezentat în urmă cu o zi la Ministerul Sănătăţii, pentru a depune o petiţie prin care cere un control la INML prin care să fie identificate „scurgeri halucinante de informaţii false, dar şi respectarea procedurilor administrative în procesul de comunicare publica sau a administrării expertizelor în funcţie de competenţa corpului de control al ministrului”.

Sorina Pintea a declarat că Ministerul Sănătăţii poate face verificări în cadrul INML doar din punct de vedere administrativ, în contextul nemulţumirilor lui Alexandru Cumpănaşu privind modul în care Institutul a lucrat în cazul Caracal.

„Eu pot să fac verificări în cadrul acelui institut din punct de vedere administrativ. (...) Din punct de vedere legal, Ministerul Sănătăţii administrează INML şi nu pot să fac altfel de verificări decât acestea”, a spus Sorina Pintea. înainte de întâlnirea cu Alexandru Cumpănaşu. 

Prima informare venită direct de la INML în cazul Caracal a venit acum trei zile

În urmă cu trei zile, INML a comunicat că au fost reluate analizele genetice şi antropologice şi pe restul probelor pe care specialiştii le-au pus la dispoziţie.

Se încearcă reşantionarea şi reluarea analizelor ADN, a transmis INML.

Potrivit sursei citate, datele medico-legale conținute în aceste rapoarte de expertiză au valoare științifică și constituie elemente probatorii puse la dispoziția anchetatorilor.

Instituţia sublinia şi că cercetările medico-legale care se întreprind în astfel de cazuri sunt complexe și necesită timp, precum şi faptul că rapoartele de expertiză care au fost întocmite și comunicate organelor de urmărire penală până la momentul actual sunt preliminare, întrucât rezultatele obținute sunt parțiale.

Totodată, instituţia clarifica şi problema de comunicare apărută la finalul săptămânii trecute şi puncta că nu a emis comunicate, ci a întocmit rapoarte de expertiză conform procedurilor legale. Vinerea trecută, Ministerul Sănătăţii a transmis presei că analizele au fost finalizate şi că raportul a fost înaintat DIICOT. De fapt, raportul nu fusese trimis. Abia sâmbătă dimineaţă DIICOT a primit acel document.

DIICOT a anunțat sâmbătă că nu s-a putut evidenția niciun profil ADN în probele ridicate din pădurea de lângă locuința lui Gheorghe Dincă, rămășițe despre care suspectul declarase că ar fi ale Luizei Melencu. Rămășițele sunt mult prea calcinate pentru a putea fi identificată clar o victimă. Astfel, testele ADN nu s-au soldat cu niciun rezultat concret. 

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri