Coronavirus România. RECOMANDĂRI: Cum trebuie să interacționeze poștașii și echipele de intervenție cu persoanele aflate în autoizolare

Data actualizării: Data publicării:
postas digi oradea

România a intrat în scenariul 3 elaborat de autorități în condițiile izbucnirii epidemiei de coronavirus, odată cu depășirea pragului de 100 de persoane infectate. De aceea, autoritățile au elaborat recomandări speciale pentru mai multe situații care pot apărea în urma evoluției situației generate de infectarea cu virusul COVID-19. Două dintre aceste situații se referă la interacțiunea poștașilor cu persoanele aflate în autoizolare și de asemenea a echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă).

Cine sunt persoanele aflate în autoizolare:

- Persoane sănătoase sosite din zonele galbene declarate afectate, persoane despre care se presupune că au avut un contact cu un caz confirmat necunoscut;

- Persoane sănătoase care au fost depistate în cursul anchetei epidemiologice și despre care se știe că au avut contact apropiat cu un caz confirmat cunoscut.

Persoanele aflate în izolare (autoizolare) la domiciliu sunt persoane asimptomatice, cu un potential scăzut de pericol de transmitere a bolii (și cu un potențial redus de generare de aerosoli infectanți, mai ales dacă au și o masca de protecție).

Recomandări pentru personalul Poștei Române

Recomandările se referă la personalul Poștei Române desemnat prin procedură proprie să facă parte din echipele de distribuire mecanizată:

  • Solicitarea către persoana autoizolată să poarte mască de protecție;
  • Păstrarea, pe cât posibil, a unei distanţe mai mari de 2 m faţă de persoana izolată care urmează să-şi primească drepturile de protecţie socială;
  • Persoana izolată va semna orice document cu instrument de scris propriu;
  • Salariaţii vor purta un echipament minim de protecţie constând în mască de protecție şi vor fi dotați cu un dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după fiecare contact cu o persoana aflată în autoizolare.
  • Mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafeţe; dezinfecția în vehiculul de transport se va face cel puțin de două ori în timpul unei ture de lucru cel putin prin ștergerea suprafețelor de posibil contact cu mâinile personalului.

Recomandări pentru echipele de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă)

  • Înainte de intrarea în locuință să solicite persoanei autoizolate să poarte masca de protecție;
  • În timpul efectuării lucrărilor necesare să solicite persoanei autoizolate să stea în altă cameră sau la o distanță mai mare de 2 m;
  • Membrii echipelor de intervenție vor purta un echipament minim de protecţie constând în: măşti, ochelari de protecţie, mănuşi.
  • Membrii echipelor de interventie vor fi dotați cu dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după finalizarea intervenției, precum și după orice manevră care prezintă un risc de contaminare mai ales dacă această manevră a fost efectuată fără mănuși (atingerea unor suprafețe posibil contaminate de către persoanele autoizolate).
 
Editare web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri