Costel Alexe: Într-un oraș cu atât de multe sesizări, Primăria Capitalei nu a fost sancționată niciodată pentru poluare

Data actualizării: Data publicării:
alexe oras

Costel Alexe a vorbit la Digi24 despre poluarea din București și despre relația de până acum dintre primăria municipiului București și Garda de Mediu. Ministrul Mediului a spus că Primăria Capitalei nu a fost sancționată niciodată pentru poluare de Garda de Mediu, locul unde director de cabinet al șefei instituției era chiar sora Gabrielei Firea. „Buna relaționare între Primăria Capitalei și comisarii Gărzii de Mediu, din păcate, a făcut ca angajații Gărzii să nu își ducă la îndeplinire atribuțiile de serviciu”, a declarat Costel Alexe.

Costel Alexe, ministrul Mediului: Am cerut de săptămâna trecută un raport al Gărzii de Mediu să văd care a fost gradul de implementare a măsurilor de combatere a poluării. Vă spun sincer că nu este unul satisfăcător. Am avut o discuție cu comisarul Gărzii Naționale de Mediu care a acceptat să-și depună mandatul.

E un mesaj pe care îl dau tuturor gărzilor de mediu din țară: Nu putem să închidem ochii sau să ne prefacem că nu avem o problemă. Atunci când avem o legislație, trebuie aplicată indiferent de ce administrație publică locală vorbim - comună, oraș, municipiu, capitala României, și indiferent de culoarea politică a primarului, pentru că, dincolo de amiciția sau legătura de colegialitate de partid între un responsabil al administrației centrale și un primar, trebuie să primeze siguranța și sănătatea cetățenilor.

Astăzi, Organizația Mondială a Sănătății ne spune că avem o incidență foarte mare a cancerului pulmonar, care de multe ori are ca sursă cauza poluării.

Că nu s-a amendat Primăria Capitalei, nu pot să spun dacă are legătură sau nu cu faptul că sora Gabrielei Firea era șefa de cabinet a comisarului Gărzii de Mediu. Și nu eu sunt cel care ar trebui să decidă dacă a fost o chestiune morală sau mai puțin etică. Asta ar trebui să decidă alte instituții.

În ultimii ani nu a fost dată nici măcar o sancțiune Primăriei Capitalei privind calitatea aerului din București.

În ultimii cinci ani Garda de Mediu nu a dat nicio sancțiune către Primăria Capitalei. Buna relaționare între Primăria Capitalei și comisarii Gărzii de Mediu, din păcate, a făcut ca angajații de la Mediu să nu își ducă la îndeplinire atribuțiile de serviciu.

Nu pot să cred că într-un oraș cu atât de multe sesizări din partea cetățenilor, care au semnalat calitatea precară a aerului indiferent din ce orice colț din București, nu s-a dat nicio sancțiune.

Ministrul Mediului: Înțeleg, din discuțiile din Capitală, că vinieta Oxigen e prost implementată

Sunt și alte capitale din Europa care au implementat o astfel de taxă (vinieta Oxigen, n.red.). Din păcate, dacă mă întrebați pe mine ca ministru, s-a ajuns în București mai târziu decât ar fi trebuit ea și înteleg, din discuțiile care au loc în Capitală, că este prost implementată. Va trebui ca Primăria, administrația publică locală să spună dacă își va atinge efectul sau nu. Este una dintre măsuri care, fie că vorbim de Bucurști, fie că vorbim de alte orașe din țară, dacă nu reușeti să vii cu alte măsuri, transport public mai eficient, mijloace de transport nepoluante, centuri verzi în jurul orașelor sau centuri ocolitoare, evident că este una dintre măsurile care, artificial, pot reduce aceste valori în centrul orașelor.

Avem orașe în România care au 10-15 ani care nu au reușit să aibă centuri ocolitoare. Vă dau exemplul orașului meu, Iași, și prin orașul Iași traficul greu trece aproape prin centrul orașului.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri