Cristian Diaconescu, după sesizarea CCR pe „Ziua Tratatului de la Trianon”: Nu are nimic cu patetismele naționaliste de conjunctură

Data publicării:
cristi-diaconescu-la-digi24

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu vorbește de „patetism naționalist de conjunctură”, comentând reacțiile generate de decizia președintelui Klaus Iohannis de a sesiza Curtea Constituțională pe tema legii prin care ziua de 4 iunie devine „Ziua Tratatului de la Trianon”.

Nu văd de ce nu ar exista și punctul de vedere al CCR pe acest subiect, nu are nimic cu patetismele naționaliste de conjunctură. Mi-aș dori ca cei care sunt patetici acum să fi fost la fel de hotărâți și atunci când contestau prezența României în UE și respectarea regulilor statului de drept. Istoria nu începe de astăzi, dacă vrem să fim credibili”, a spus Cristian Diaconescu la Digi24.

Mai e o chestiune care m-a mirat, nu are neapărat legătură cu decizia președintelui, ci cu poziționarea politicianistă față de elementele care țin de Tratatul de la Trianon, și anume am văzut reproșuri la adresa MAE venite tot din partea PSD privind neimplicarea instituției în celebrarea momentului Trianon. M-am interesat și afirmația conform căreia ministrul de Externe ar fi trimis o circulară la misiunile diplomatice din exterior, prin care ar fi interzis celebrarea sistemului de tratate de la Paris, este falsă.

Dacă mergem pe astfel de atitudini, încercând triumfalist să reconsiderăm dintr-o anumită poziție momentul Trianon, foarte semnificativ pentru România, atunci ce valoare mai are judecată venită din aceleași direcții în legătură cu gestul președintelui?, a adăugat el.

Întrebat dacă sesizarea CCR pe acest subiect poate fi catalogat ca o încercare de reparare a relațiilor cu minoritatea maghiară și cu Ungaria, așa cum i s-a reproșat lui Iohannis, Diaconescu a răspuns: „Nu. Este solicitarea unui punct de vedere clar al Curții Constituționale, la fel cum au fost mulți dintre actanții politici abilitați de-a lungul anilor în ceea ce privește CCR, ni s-a spus că răspunsul CCR nici măcar nu trebuie comentat, în diverse momente foarte sensibile. În legătură cu aspectele de reconciliere, nu cred că se pune problema în acești termeni. În legătură cu comunitatea etnică maghiară din România, nu există niciun fel de problemă, e o falsă imagine creată de politicieni, în special de la Budapesta, care își activează oamenii din România pentru a genera un alt tablou și o altă percepție publică.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională  cu privire la legea prin care ziua de 4 iunie este declarată „Ziua Tratatului de la Trianon”.

Șeful statului spune că legea are un „caracter pur enunțiativ, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”.

În sesizare se mai arată că nu era nevoie de o lege în acest sens, care nici nu are caracter normativ, ci se putea face „o simplă declarație” de către Parlament.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri