Cristian Tudor Popescu, după decizia CCR: Acum totul va depinde de gena dacică

Data actualizării: Data publicării:
CTP

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că în cele trei zile dintre starea de urgență și starea de alertă „totul va depinde de gena dacică”, făcând referire la decizia Curții Constituţionale cu privire la ordonanţa de urgenţă care reglementează starea de alertă. CCR a decis că OUG 21/2004 este constituțională dar nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor, acest lucru fiind posibil doar prin lege.

„Depinde la ce se referă, dacă aceste măsuri restrictive se referă și la licitații, la modul în care se achiziționează acum diversele produse medicale consumabile, dacă rămâne în regimul de atribuire rapidă directă sau în regimul de licitație. După părerea mea nu mai are rost să continue, ar fi nociv să continue regimul de atribuire directă, pentru că vom vedea câte nereguli au fost în această perioadă. Nu se mai justifică, a existat timp destul pentru a se face niște contracte, niște surse. Curtea înțeleg că nu interzice asta”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

În ceea ce privește restricțiile privind restrângerea drepturilor și libertățile cetățenești, gazetarul a spus că „deja ne găsim într-o stare de relaxare, care se va accentua în zilele următoare, indiferent de legea pe baza căreia va funcționa în săptămânile următoare”.

„Oamenii deja nu mai respectă, amenzi nu se mai dau, e greu de presupus că se vor respecta intrarea în autobuz prin față, coborârea prin spate, păstrarea distanțelor sanitare. Nu se vor respecta decât în mult mai mică măsură, indiferent ce lege se dă și atunci să vedem în ce stare ne aflăm de fapt cu epidemia”, a completat el.

Cu privire la această pauză de trei zile între expirarea stării de urgență și intrării în vigoare a stării de alertă, gazetarul a spus că Guvernul Orban a greșit.

„E foarte rău ce a făcut Guvernul, nu avea voie, se știa foarte bine de anunțul politic cel cu 15 mai, de atunci era timp destul pentru a se înainta acest proiect. Parlamentul are dreptate, a fost supus unei presiuni create artificial de către Guvern. Acolo bătălia între Parlament și Guvern nu mai are legătură cu cetățenii, e vorba despre cine transmite acum mesajul de putere în opinia publică. Parlamentul vrea să spună ăștia v-au arestat, noi vă eliberăm, în vreme ce Guvernul vrea să inducă oamenilor convingerea că le-a salvat viețile multora, prin măsurile luate. Din ambele atitudini urmând să rezulte un câștig electoral”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

„PSD și aliații asta vor, să rezulte la final că se conduce după legea făcută de noi, nu mai are Guvernul la cheremul lui conducerea, noi avem, de fapt, puterea și noi reușim să vă eliberăm de măsurile polițienești, dictatoriale pe care le-a luat Guvernul și de aceea fac ce fac”, a completat el.

Întrebat dacă poate fi emisă o ordonanță de urgență care să acopere cele trei zile, gazetarul a spus că nu are nicio importanță.

„În acele trei zile, lucrurile vor fi așa cum vor fi și în zilele de după cele trei, de luni încolo. Oamenii s-au relaxat și totul depinde de gena dacică, aia despre care se spunea că ne protejează, că suntem mai rezistenți la epidemie. Să vedem ce se întâmplă în alte țări, în țări cu un sistem foarte puternic, nu doar medical, cum sunt Germania, Coreea de Sud. A trebuit să se revină, pentru că a crescut numărul de cazuri după relaxare. Nu ne rămâne decât să sperăm că nu se va întâmplă asta și la noi”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri