Critici pentru România în raportul anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului

Data publicării:
raport dos romania

Departamentul de Stat american trage un semnal de alarmă pentru România în raportul anual cu privire la respectarea drepturilor omului în lume în 2016. Americanii spun că principalele probleme pe care le are ţara noastră sunt corupţia şi discriminarea romilor, inclusiv tratamentele aplicate acestora de poliţie şi jandarmi. Raportul mai vorbeşte despre condiţiile din închisori, dar şi despre politizarea excesivă a presei româneşti.

raport dos romania

Problema majoră a României, semnalată și în Raportul Departamentului de Stat, rămâne corupţia, în pofida progreselor înregistrate. „Mita rămâne o practică răspândită în sectorul public. Legile nu sunt implementate întotdeauna eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, se dedau în unele cazuri la practici corupte, fără a fi pedepsiţi. Imunitatea judiciară deţinută de foştii şi actualii miniştri, care sunt şi membri ai Parlamentului, a blocat, în unele cazuri, anchetele. Conflictele de interese, nerespectarea standardelor de comportament etic şi lipsa generală de probitate a celor din funcţii publice rămân problematice”, se arată în raport.

Discriminarea romilor continuă să fie o problemă majoră”, mai arată documentul, care spune că „discriminarea sistematică în societate afectează accesul romilor la educaţie, condiţii de locuit şi îngrijiri medicale adecvate, precum şi la locuri de muncă”.

În ceea ce priveşte închisorile, documentul subliniază condiţiile de detenţie deficitare şi supraaglomerarea. „Condiţiile de detenţie rămân dificile şi nu îndeplinesc standardele internaţionale. Sistemul judiciar nu are suficient personal, spaţiu fizic şi tehnologie pentru a funcţiona eficient”, consideră diplomația americană.

Un spaţiu amplu este rezervat şi situaţiei presei. „Deşi există presă independentă şi aceasta exprimă o varietate de vederi fără restricţii făţişe, politicieni şi persoane care au legătură cu politicieni şi grupuri politice fie deţin, fie controlează indirect numeroase instituţii de presă la nivel naţional sau local. Ştirile şi tonul editorial al acestor instituţii reflectă adesea vederile patronilor lor”, arată Departamentul de Stat american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri