Criză diplomatică între China și SUA, după doborârea balonului spion. Vizita lui Antony Blinken a fost anulată în ultimul moment

Data publicării:
balon spion alb al chinei fotografiat pe cer
Distrugerea balonului chinez de către SUA a dus la o criză diplomatică între cele două țări. Foto: Profimedia Images

Ordinul președintelui american Joe Biden de a fi doborât balonul chinez care survola teritoriul SUA a "afectat serios şi a deteriorat" relaţiile dintre cele două ţări, a afirmat luni guvernul chinez, notează AFP, citat de Agerpres. Incidentul a dus la anularea în ultimul moment a unei vizite în China a şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken.

"Acţiunile americane au afectat serios şi deteriorat eforturile şi progresele celor două părţi de a stabiliza relaţiile chino-americane de după întâlnirea din Bali" dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping în noiembrie, a declarat într-un comunicat viceministrul de externe Xie Feng.

Armata americană a doborât sâmbătă, în largul coastei Carolinei de Sud, în sud-estul ţării, acest balon chinezesc considerat de Pentagon drept un balon de spionaj, destinat să colecteze informaţii sensibile.

Incidentul a provocat o criză diplomatică între Beijing şi Washington, cu anularea în ultimul moment a unei vizite în China a şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Beijingul, care la rândul său susţine că era o aeronavă civilă, a acuzat Statele Unite că au "reacţionat exagerat" prin folosirea forţei.

Guvernul chinez "urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei" şi "îşi rezervă dreptul de a lua măsurile necesare", a indicat luni ministerul.

Balonul a intrat pentru prima dată în spaţiul aerian american pe 28 ianuarie, la nord de Insulele Aleutine (Alaska). Ulterior a pătruns în spaţiul aerian canadian pe 30 ianuarie, apoi s-a întors de partea americană, deasupra statului Idaho din nord-vestul SUA, marţi, 31 ianuarie.

Publicul larg a aflat de existenţa sa abia joi, când era deasupra statului Montana. Apoi şi-a continuat călătoria spre est până a ajuns la coasta Atlanticului.

Columbia a anunţat în weekend că un balon a survolat teritoriul său înainte de a părăsi spaţiul său aerian. Ea a spus că efectuează "verificări (...) pentru a stabili originea obiectului".

Vineri, Pentagonul a declarat că un al doilea balon chinez a fost văzut zburând deasupra Americii Latine, reaminteşte AFP.

 

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri