Crucile de beton dedicate eroilor români la cimitirul de la Valea Uzului trebuie demontate. Decizia instanței este definitivă

Data publicării:
valeaUzului

Curtea de Apel Bacău a decis că ridicarea crucilor dedicate eroilor armatei române în cimitirul militar de la Valea Uzului este ilegală, motiv pentru care toate crucile de beton vor fi demolate, scrie agenția Hirado.hu.

Curtea de Apel Bacău s-a pronunțat, vineri, în disputa dintre primăriile Dărmănești și Sânmartin privind crucile ridicate în 2019 în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, subiect care a generat tensiuni interetnice și politice între români și maghiari.

Instanța a respins recursul autorităților din Dărmănești și a menținut sentința de la Tribunalul Bacău, pronunțată cu un an în urmă, unde s-a decis demolarea crucilor de beton construite ilegal, cu bani publici.

Este vorba despre crucile de beton care au fost ridicate în urma unui proiect elaborat de către primăria orașului Dărmănești, care a primit finanțare de la Ministerul Culturii, ca parte a proiectelor derulate cu ocazia celebrării centenarului Marii Uniri.

În esență, Curtea de Apel a anulat decizia prin care Consiliul Local din Dărmănești a trecut cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al orașului, în martie 2019. Este vorba de intabularea unei suprafețe de circa 8.000 de metri pătrați.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus printr-o hotărâre cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, după care, în aprilie a înfiinţat o parcelă românească în cimitirul aşezării depopulate Valea Uzului, aşezată la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău. Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Harghita, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar.

În data de 6 iunie 2019, mii de români au invadat cimitirul pentru a participa la sfinţirea parcelei şi monumentului românesc. Secuii prezenţi au încercat să împiedice acest lucru, formând un lanţ viu.

La o săptămână după evenimentele violente, autorităţile române competente au precizat că cei 149 de militari români – al căror nume au fost citite în cadrul ceremoniei de după ocuparea cu forţa a cimitirului – nu sunt înmormântaţi, de fapt, în cimitirul militar din Valea Uzului.

Decizia definitivă a Curții de Apel Bacău a fost salutată de liderii comunității maghiare.

“Astăzi a luat naştere o sentinţă definitivă în procesul al cărui obiect îl reprezintă demontarea crucilor din cimitirul de la Valea Uzului. Asta înseamnă că, în baza acestei sentinţe, crucile trebuie demontate”, a scris Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre” din cadrul UDMR, pe pagina sa de Facebook, scrie agenția de presă MTI, citată de Hirado. Anterior, acest serviciu a încercat să se constituie parte în cadrul procesului – de partea comunei Sânmartin – însă dintre părţile din Ţinutul Secuiesc, judecătorii au recunoscut doar interesul comunei Sânmartin. A fost aprobată, în schimb, participarea la proces a judeţului Harghita, în calitate de intervenient pentru Sânmartin.

“Astăzi a învins adevărul! Sentinţa este definitivă şi irevocabilă: crucile de beton din cimitirul militar de la Valea Uzului trebuie demontate”, a scris Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la sentinţa pronunţată de vineri. Potrivit politicianului maghiar, secuii au continuat să lupte pe cale legală pentru apărarea drepturilor lor şi şi-au văzut de treabă în linişte şi tăcere. Sentinţa finală a fost salutată de mai mulţi oficiali maghiari din Ţinutului Secuiesc.

Într-o declaraţie dată anterior agenţiei ungare de presă MTI, Sándor Birtalan, primarul comunei Sânmartin, a spus: au ştiut întotdeauna că au dreptate şi au avut încredere că instanţa va confirma acest lucru.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri