Cseke: Sper să se găsească o formulă care să aibă majoritate pentru certificatul verde. Nu văd nimic să ne sperie la această hârtie

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, la o conferinta
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. Foto: Agerpres

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, spune legea privind certificatul verde la locul de muncă ar trebui adoptată cât mai repede în Parlament, într-o formă care să fie susținută de o majoritate parlamentară. El adaugă că, după ce proiectul a picat în Senat, numărul românilor care s-au vaccinat cu prima doză a scăzut.

Eu totuși am speranța că acest proiect legislativ va fi adoptat. Știu că au început discuțiile în Camera Deputaților și sper că într-un termen cât mai scurt posibil să fie găsită o formulă care să aibă în spate și o majoritate – pentru că fără majoritate este foarte, foarte greu. Deci va trebui ca partidele – cele 4 pe care eu le consider responsabile – PNL, PSD, UDMR și USR – să găsească o formulă prin care să nu se afecteze esența acestei proceduri de certificat verde - care este de gene europeană și noi nu ne putem decupla de Europa – dar să se găsească și o formulă care asigură o majoritate”, a spus Cseke.

Întrebat dacă certificatul verde ar trebui să cuprindă și vaccinarea și testarea pentru accesul în instituțiile publice și la serviciu, ministrul a răspuns: „Aici trebuie să ne uităm și la alte țări, totuși. Sunt țări care au introdus un anumit regim și pe care acum îl modifică. Sunt țări precum Danemarca, țară care după două luni reintroduce obligativitatea folosirii certificatului verde. Cam toate statele europene sunt pe același stil”.

Nu văd nimic deosebit care să ne sperie la această hârtie. Nu știu cum am ajuns la această idee că un certificat ne poate face rău în societate. Ar trebui să scăpăm de această idee, care ne va împiedica în circulația liberă a persoanei, care a fost inițial transfrontalieră – a fost gândită pentru concediile cetățenilor europeni. Apoi s-a dezvoltat în toate țările ca un certificat care înlesnește circulația și în interiorul țărilor. Pentru că despre asta vorbim: să nu avem restricții în interiorul țărilor și să circulăm liber și să putem intra în toate instituțiile și la toate evenimentele pe care eram obișnuiți să le frecventăm înainte de pandemie”, a spus Cseke.

Ministrul spune că a existat o legătură între numărul persoanelor care au mers să se vaccineze cu prima doză și anunțul privind unele restricții și obligativitatea certificatului verde.

Din păcate, votul din Senat, din prima cameră, unde n-a trecut la limită acest proiect legislativ – de atunci suntem în scădere cu vaccinarea cu prima doză”, a spus Cseke.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...