CTP: Acesta nu este un protest al oamenilor. Este o acțiune organizată de partid, de AUR, care dorește să-și crească procentele

Data actualizării: Data publicării:
protest anti certificat verde la parlament
Mai mulți protestatari au reușit să intre în curtea Parlamentului. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Protestul de la Palatul Parlamentului nu este o mișcare a oamenilor nemulțumiți, ci este o acțiune de partid, organizată de AUR pentru a-și crește procentele electorale, spune gazetarul Cristian Tudor Popescu. El adaugă că acesta este prețul libertății și că astfel de proteste au loc și în alte țări civilizate.

Cristian Tudor Popescu: Nu are de ce să ne mire că vedem astfel de evenimente, de acțiuni, după ce indivizii aceia conduși de un ins cu coarne de bizon pe cap au năvălit în Capitoliu, echivalentul clădirii Parlamentului din România în SUA. După ce am văzut acum aproape un an, nu poate să ne mai mire nimic.

Este o consecință a libertății. Înainte de 1989 nu putea avea loc nicio demonstrație în România. Nu putea avea loc nici demonstrația de acum 32 de ani din Piața Universității sau de la Timișoara, încheiate cu uciderea multora dintre manifestanți de către forțele de ordine.

Nu putea avea loc nici demonstrația din anul 2017, împotriva OUG 13, când au ieșit sute de mii de oameni în stradă, și nu putea avea loc nici această manifestare.

Am intrat în regimul libertății și libertatea are un preț. O astfel de manifestare face parte din prețul libertății.

Ce este însă îngrijorător este faptul că adepții, membrii și conducătorii acestei formațiuni numite AUR, formațiune parlamentară - deci este un atac concertat și din afară, și dinăuntrul Parlamentului – sunt înclinați și dedați violenței. Oricând, astfel de personaje – sunt în general oameni tineri, maturi, în putere, viguroși – sunt oameni care oricând pot să producă acte de violență și sunt și pregătiți pentru așa ceva.

Totul depinde de comportamentul forțelor de ordine sub ordinul ministrului de Interne. Să ne amintim ce s-a întâmplat în 10 august 2018. Atunci, la ordinul ministrului de Interne, la ordinul lui Dragnea, la ordinul șefilor Jandarmeriei, ați văzut ce s-a întâmplat. Acum, Ministerul de Interne trebuie să știe să gestioneze în mod neviolent, dar ferm, această manifestare. Nu este nicio greutate să îi împiedici pe acești oameni, fără să-i lovești, fără să-i rănești, fără să-i gazezi. Există procedee pentru forțele de ordine, puse la punct, prin care pot fi ținuți la distanță, pot fi scoși în afara Parlamentului și în niciun caz să pătrundă cineva în Parlament.

Dacă pătrunde unul din acești inși în Parlament, asta nu se poate face decât cu complicitatea forțelor de ordine conduse în anume fel. În mod normal, nu pot pătrunde.

Mai depinde de faptul că la guvernare se găsesc acum PSD și PNL, cele mai mari partide din țară. În felul acesta, AUR se situează într-o opoziție violentă, este prin definiție partidul de opoziție în clipa de față. USR PLUS nu mai contează, a fost la guvernare și a ieșit de acolo. Și atunci, firește că dl Simion și ciracii săi simt momentul să capitalizeze.

Important este cum se comportă PSD și PNL în raport cu această chestiune. Este vorba de certificatul verde, care trebuie votat în Parlament. Deja mi se pare o greșeală faptul că dl prim-ministru Ciucă ar dori să-și asume răspunderea pe certificatul verde în Parlament. După părerea mea, el trebuie votat în plenul Parlamentului, în sesiune normală, pentru a-și asuma atât PSD, cât și PNL această lege a certificatului verde. Există inși, în special la PSD, care au multe conexiuni, afinități cu indivizii aceștia pe care îi vedeți aici, precum și cu cei din Parlament, de la AUR - dacă ar fi să mă gândesc doar la acel bătăuș, luptător de K1 care se află în Parlament în acest moment. Contează foarte mult dacă cele două partide principale aflate în coaliția de guvernare vor avea o atitudine comună de respingere a acestor acțiuni violente ale AUR.

Pentru că acesta nu este un protest al oamenilor, al unei părți dintre români care protestează în mod spontan, cetățeni revoltați. Nu. Este o acțiune organizată de partid, de AUR, care dorește să-și crească procentele și așa destule. Gândiți-vă la indivizii care se află acum în stradă, la câți se înscriu acum în AUR și câți sunt gata să voteze AUR și o să vedeți că nu stăm deloc bine din acest punct de vedere.

Dar este un simptom, nu e scutită nicio țară. Țările civilizate, mari ale lumii nu sunt scutite de așa ceva. E un simptom legat de conspiraționism, antivaccinism, anti-certificatul verde, care se manifestă și în România. Nu putem scăpa de așa ceva. Important este cum vor ști autoritățile și Parlamentul să gestioneze aceste evenimente.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri