Sari la conținut

CTP: Darren Cahill nu a sesizat că entorsa a afectat-o și psihic pe Simona

Cristian Tudor Popescu este de părere că antrenorul Simonei Halep, Darren Cahill, nu a sesizat bine, duminică, nevoile psihice ale Simonei Halep, după ce aceasta s-a accidentat în finala de la Roma, iar momentul a contribuit la prăbușirea ei psihică și la pierderea partidei.  

Cristian Tudor Popescu a criticat starea terenurilor de tenis de la Roma, așa cum au remarcat și mulți alți comentatori. „Acum nu știu în ce măsură a contribuit la această entorsă a Simonei starea terenurilor de la Foro Italico, dar toți jucătorii s-au plâns de nefuncționalitatea terenurilor, de calitatea slabă, se pare că se joacă prea puțin pe ele până la această competiție și atunci terenurile se rup, se creează gropi, ți se oprește piciorul în zgură, nu patinezi. În clipa în care Simona a plecat cu mișcarea de patinaj, asta i s-a întâmplat, i s-a proptit cantul, marginea adidasului în zgură și s-a produs entorsa”, a explicat CTP.

Entorsa asta să știți că a fost nu numai fizică. A fost și psihică. I-a crăpat armura Simonei, pe care și-a pus-o la Stuttgart și și-a păstrat-o până acum intactă, acea armură care a protejat-o interior, în toate situațiile dificile pe care le-a avut în meciurile de până atunci. Acum parcă în momentul căderii pe zgură s-a sfărâmat această pavăză și din acel moment Svitolina a preluat practic controlul meciului, a condus tot timpul, 3-1 în setul al doilea, 3-3, apoi 5-3, 5-5, 7-5, iar setul al treilea n-a mai contat, practic Simona ar fi putut și să abandoneze”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

El a subliniat, pe de altă parte, și un moment dificil care a intervenit între antrenorul Darren Cahill și Simona Halep. „Darren, cred, pentru prima dată de când îi văd eu împreună, nu a sesizat până la capăt problema Simonei. Problema Simonei, când l-a chemat și i-a spus că nu poate să uite căderea aceea și entorsa, era, cum v-am spus, și psihică, or Darren i-a spus: După opt game-uri nu poți să mi te plângi că ai problema asta. Ai luptat, te-ai mișcat, îți merge bine forehand-ul, e în regulă, dă spin mai mult, muncește și nu te mai plânge! Corect, într-un fel, ce a făcut Darren, dar el n-a sesizat că Simona este afectată psihic. De aici și răspunsul Simonei: Bine, atunci o să tac! Dacă nu vrei să mă plâng, atunci o să tac. Și din acel moment, s-a rupt definitiv echilibrul intern al Simonei. Pentru mine, deznodământul setului decisiv era clar. În acel cadru lung, între seturi, pe bancă, Simona - a stat vreo 10-15 secunde aparatul de filmat pe fața ei, m-am uitat la privire, era limpede că va pierde în setul al treilea și nu că va pierde, că nu va mai lupta, a arătat Cristian Tudor Popescu.

Cu o zi înainte, după semifinala de sâmbătă, Cristian Tudor Popescu saluta modul în care Darren Cahill a intuit cum să canalizeze energiile Simonei și a știut ce sfaturi să-i dea ca să o facă să-și păstreze calmul, ceea ce a contribuit ulterior la obținerea facilă a  victoriei. La Roma a ieșit soarele când Darren Cahill a intrat în teren, spunea metaforic comentatorul de tenis.

Este totuși o zi bună, spune Cristian Tudor Popescu, la Digi24, în ciuda eșecului suferit de Simona Halep. „Știrile care vin de la Roma nu sunt neapărat proaste. Aș spune că sunt triste. E trist ce am văzut astăzi, dar accidentarea face parte din tenis”, a declarat jurnalistul.

„Asta a fost. Însă, până la 5-2 în primul set, Simona o domina autoritar pe Svitolina și mai mult decât atât, o băgase într-o schemă din care nu știu cum putea să iasă Svitolina, pentru că ea nu este o jucătoare care să știe să rupă ritmul foarte bine și atunci se băgase în jocul cel mai favorabil Simonei, jocul tare, de pe fund, stânga-dreapta, cine rezistă? La genul ăsta de joc, în care Simona știuse să-și asume riscul primului atac de fiecare dată și să câștige, Svitolina era practic închisă, în momentul în care s-a produs accidentarea Simonei. Deci, eu pot să spun că a jucat foarte bine Simona până în momentul accidentării. Tot ce pot să sper acum, din toată inima - să se recupereze complet pentru Roland Garros”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

„Eu cred că trebuie să ajungă la Roland Garros cu un moral bun, pentru că a avut un sezon pe zgură excelent: semifinală la Stuttgart, a câștigat la Madrid, a făcut finală la Roma, excelent, excelent!”, a completat comentatorul. „Că s-a întâmplat accidentarea în finala italiană, asta e, face parte din tenis, iar aici Darren cred că trebuie să-și exercite din nou puterea psihică asupra Simonei și capacitatea de a comunica cu ea, ca să uite acest meci. Nu s-a întâmplat ceva ireparabil în acest meci. A pierdut finala. Era frumos să câștige la Roma, dar cumva, cumva, nu a fost vina ei. Și o unghie de la o mână sau de la picior dacă nu e în regulă pentru un jucător de mare performanță asta îl dezechilibrează în joc, poate conta foarte mult. S-a întâmplat, trebuie să uităm, să păstrăm ce bun din această finală, jocul Simonei până la 5-2, jocul solid psihic din acest turneu și toate forțele și speranțele pentru Paris!”, a încheiat CTP.