CTP: Liviu Dragnea a fost pentru mine aproape ca o nevastă timp de trei ani. Acum s-a julit la mânuță. Care-i relevanța ştirii?

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Tudor Popescu la digi24
Cristian Tudor Popescu, la Digi24

Poate să existe un fake news adevărat? este întrebarea pe care a lansat-o gazetarul Cristian Tudor Popescu, vineri seara, la emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.  Iar răspunsul lui este că da, se poate, și a dat un exemplu: știrea că Liviu Dragnea „s-a julit la mânuță”, cum spune gazetarul, în timp ce repara ușa unei mașini a poliției în garajul penitenciarului Rahova.

Gazetarul a explicat apoi de ce consideră această știre un „fake news adevărat”:

Relevanța, criteriu pentru depistarea unui „fake news adevărat”

„Este un fapt. Confirmat, nu e niciun fals, nu e nicio minciună - minciuna și falsul fiind diferite. E perfect adevarat, fapt - poate să fie fake news? Păi, hai să vedem. Avem următoarea știre, în plin coronavirus, când umblă Încornoratu' acum să ne găbuiască și să ne omoare: aflăm că dl. Dragnea - care e la izolare de coronavirus perfectă, nu pătrunde la el, acolo, unde se află, în izolator - s-a julit la mânuță, cu flexul, în vreme ce repara ușa unei autospeciale, acolo, la garaj. Avem știre! A dat-o toată lumea, au dat știre, domnule: s-a julit la mânuță dl. Dragnea, la garaj. Ăsta este un fake news cu fapt! Un fake news adevărat.

Fake news nu înseamnă numai fals, înseamnă relevanță. Ce relevanță are, când avem tot ce avem în jur, acum, în legătură cu afectarea ființei umane - cu boală, cu moarte, cu epidemie, cu molimă, mă rog, cu multă panică indusă mediatic - într-o astfel de situație dai știre că s-a julit Dragnea la mână, în pârnaie?! Și există și unii care citesc, că de-aia se dă știrea!

Pentru mine, acesta este un fake news adevărat - există și așa ceva - prin lipsa de relevanță, jignitoare la adresa celor care au murit din pricina coronavirusului și a celor care vor mai muri, să dai o asemenea „știre”, acum, și s-o și citești!” - a argumentat CTP.

„Ocazie cu care dvs ați și relansat-o în discuție. Dacă nu era importantă, de ce vorbiți de ea? N-o creșteți, când vorbiți de ea?” l-a întrebat pe gazetar jurnalista Digi24 Roxana Lăzărescu.

„Nu, eu am explicat o chestiune jurnalistică aici: relevanța. Caut să explic ceva legat de fake news și să sperăm că se va reține ce-am discutat și anume că fake news nu înseamnă numai fals și minciună. Poate să fie un fapt absolut probat și adevărat - da, s-a julit la mână, la garaj, dl. Dragnea -, dar prin lipsa de relevanță să fie un fake news. Adevărul poate fi folosit ca manipulare mult mai eficient decât minciuna”, a explicat gazetarul.

„Înseamnă să diminuezi, înseamnă, de fapt, să-ți bați joc. După ce ai construit tot tu, mass-media, acum, această atmosferă, zile în șir, în care s-au dat ecrane cu roșu, cu galben - acum! virusul e acolo, s-a dus în Italia, e-n Franța, acuș-acuș vine și la noi! - după ce ai construit această atmosferă de teamă, chiar de teroare mediatică, vii cu această știre! Eu, consumator de presă, trebuie să te iau în serios, eu, cetățean, pe care tu îl informezi, eu trebuie să te iau în serios că se întâmplă lucruri teribile cu mine, cu familia mea, în țară mă așteaptă lucruri grave și același organ de presă mă informează și că Dragnea s-a julit la mână! Și atunci, eu ce să mai cred, în calitate de cetățean?”, a arătat Cristian Tudor Popescu.

„Nu e numai coronavirus la televizor, n-a fost Liviu Dragnea mai important decât celelalte știri”, a obiectat Roxana Lăzărescu.

„Eu am întrebat încă o dată: ce relevanță are această știre, chiar și în registrul tabloid?” - a replicat CTP.

„Noi de ce-am vorbit la Cap limpede despre Liviu Dragnea săptămânile astea?” - l-a întrebat Roxana Lăzărescu.

„Eu am vorbit despre el?! A apărut știrea asta, astăzi. Eu n-am mai comentat”, a susținut Cristian Tudor Popescu. 

Nu mai există Liviu Dragnea?

Roxana Lăzărescu: Nu mai există Liviu Dragnea?

CTP: Nu!

Roxana Lăzărescu: Cum nu? 

CTP: Nu mai există! Nu mai are niciun fel de relevanță, pentru mine. Și Liviu Dragnea a fost pentru mine aproape ca o nevastă vreme de trei ani de zile, m-am ocupat de el în fiecare zi! Acum, pentru mine nu mai există, eu n-am nicio treabă cu el. Am avut cât a fost în funcție, cât a făcut ce a făcut. Acum e acolo, nu mai există. Și așa ar trebui să se întâmple cu toată presa, după părerea mea.

Roxana Lăzărescu: Dacă ieșea din închisoare Liviu Dragnea și ajungea la un spital important din Capitală, supus unei intervenții chirurgicale de mare amploare și să stea o săptămână în spitalul din Capitală, după care aflați că s-a julit la deget reparând o dubă, vorbeam altfel un pic despre știrea asta?

CTP: Unde? În Spitalul Floreasca! Acolo, da. Da, era foarte posibil. Da, vorbeam altfel despre această știre, asta avea relevanță. Vorbeam de spital, nu de Dragnea! (...) Care-i relevanța juliturii?

- Dacă mâine era în spital, de la asta ar fi plecat.

- Da, dar nu asta era știrea.

- Deocamdată a fost supus unei intervenții chirurgicale în spitalul penitenciarului Rahova, acolo unde s-a julit reparând o dubă de poliție chiar.

- Ca zeci de alți mecanici în țara asta.

- El este altfel decât alți mecanici.

- Eeee, sigur...

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri