CTP: Situația actuală din SUA este rezultatul trumpismului și este dureros de asemănătoare cu cea din Germania anilor '20

Data actualizării: Data publicării:
ctp1

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 situația actuală din Statele Unite, unde au loc revolte în mai multe orașe importante, după incidentul tragic în care un polițist a sufocat cu genunchiul un american de culoare în timp ce îl încătușa. Gazetarul spune că ceea ce vedem acum în Statele Unite este „rezultatul inexorabil al trumpismului” și că situația din America „este dureros de asemănătoare cu situația din Germania anilor '20”, când extrema stângă și extrema dreaptă se confruntau violent pe străzile orașelor germane.

Cristian Tudor Popescu: Faptul că domnul Trump s-a ascuns, practic, în buncăr, este emblematic pentru tot ce a făcut în acești aproape 4 ani de când conduce America și lumea.

Ceea ce vedem acum este rezultatul inexorabil al trumpismului. Din 2016, acest ins – Trump – nu face altceva decât să instige diverse categorii în societatea americană. Nu face altceva decât să ațâțe, nu face altceva decât să amenințe.

Amintiți-vă toate ieșirile rasiste ale acestui domn Trump. Amintiți-vă zidul cu Mexicul, copiii imigranților care erau luați de lângă părinții lor din ordinul lui Trump și închiși în niște lagăre separate... Această acțiune a fost oprită numai de intervenția soției președintelui (Melania Trump - n.red.).

Amintiți-vă interdicțiile pe care le-a pronunțat același Donald Trump la adresa musulmanilor, la adresa arabilor, la adresa cetățenilor din anumite state de pe glob. În aceeași serie - ultima agresivitate față de o categorie, se referă la jurnaliști.

„Domnul Trump tocmai a permis atacarea în justiție și sancționarea rețelelor sociale”

Domnul Trump tocmai a permis atacarea în justiție și sancționarea rețelelor sociale, pentru conținut. Deci, patronii rețelelor sociale, deținătorii, sunt făcuți responsabili acum pentru conținut și pot fi trimiși în justiție. (Decizia vine după ce Twitter a marcat cu un steguleț o postare a lui Trump, apoi i-a șters o alta, acuzându-l că distribuie informații false și îndeamnă la violență - n.red.)

Domnul Trump s-a răzbunat. Twitter nici măcar nu i-a șters postarea care instiga cât se poate de limpede la violență. Au ascuns-o – „hidden”. Ea nu se vedea, dar putea să fie accesată de cine dorea. Asta reprezenta poziția rețelei Twitter față de conținutul scandalos al acelei postări în care se spunea că la Casa Albă îi așteaptă pe protestatari niște câini foarte bine antrenați, arme teribile și că de îndată ce vor începe jafurile, vor începe și focurile de armă.

„Situația din Statele Unite este dureros de asemănătoare cu situația din Germania anilor '20”

Trump își are electoratul său, care, așa cum el însuși spunea în primul an de președinție - „Dacă eu împușc un cetățean pe stradă, că așa vreau eu, electoratul meu mă va ierta pentru asta și mă va vota în continuare! El a spus-o.

Acest electorat este stârnit în momentul de față, la fel cum sunt stârniți cei din extrema stângă. Electoratul lui Trump se situează spre extrema dreaptă. Aceștia, acum sunt foarte activi. Sunt foarte multe formațiuni acolo – suprematiștii albi, formațiuni care se numesc nici mai mult, nici mai puțin decât „Atomwaffen” - o titulatură pentru Waffen SS, celebrele divizii (ale armatei naziste - n.red).

De altfel, în acest moment, situația din Statele Unite este dureros de asemănătoare cu situația din Germania anilor '20, când extrema stângă și extrema dreaptă se confruntau violent pe străzile orașelor germane. Principala formațiune de extremă stângă, care militează pentru acțiune directă în stradă - ciocniri cu forțele de ordine -, numită Antifa, se revendică de la acele formațiuni roșii, cum se numeau „Antifaschistische” din anii '20.

Iar domnul Trump acum, a anunțat că îi va numi pe acești Antifa, îi va decreta ca fiind o formațiune teroristă și, ca de obicei, nici măcar nu știe ce spune. Pentru că nu există o lege în America pentru terorism intern, domestic - Terrorism Law. Este numai pentru grupări străine - Foreign Groups. Și atunci nici măcar nu poate să facă acest lucru, dar s-a aruncat și cu această amenințare.

„Ce ironie sinistră a soartei. Numele acelui om Derek Chauvin - este tocmai baza cuvântului «șovinism», care înseamnă exact ultranaționalism”

Deci ce face acest om... Nu a ieșit acum, ca președinte al Statelor Unite ale Americii în fața națiunii, să spună „Americani de toate culorile, negri, albi, portocalii, verzi, nu se poate, încetați violența! Nu rezolvăm nimic în felul acesta, nu facem decât rău, opriți-vă!”.

Domnul Trump ce a făcut? Acum câteva ore – „Urges governors”, adică îi presează pe guvernatorii statelor „to dominate the situation” - să domine situația, adică încurajează intrările în forță ale Gărzii Naționale, ale Poliției, ale Armatei peste manifestanți.

Acum, foarte recent, doi oameni fără nicio vină – un bărbat și o femeie -, pașnici, care stăteau în mașină au fost scoși de polițiști, trântiți la pământ și electrocutați.

Gestul acelui om, care se numește de altfel Derek Chauvin – numele lui este tocmai baza cuvântului „șovinism”, care înseamnă exact ultranaționalism. Iată ce ironie sinistră a soartei. Individul ăla a vrut în mod deliberat să livreze o imagine de execuție, de omorâre explicită și lentă a unui cetățean de culoare. A stat șapte minute cu genunchiul pe gâtul bărbatului, în vreme ce oamenii din jur îi spuneau „Alo! Ce faci? Nu vezi? Moare! Lasă-l!”. „Băi, nu mai respiră!”.

Când cetățeanul de culoare nu mai dădea niciun semn de viață, polițistul a rămas cu genunchiul pe gâtul lui. Acesta a fost un gest! Un gest adresat tuturor acestor formațiuni care vor să crească haosul. Au prins acum această ocazie, vor să crească haosul, să înceapă războiul civil, astfel încât statul multietnic, multicultural american să fie înlocuit cu un stat condus de „elita albă”, așa cum se întâmpla acum mai bine de 200 de ani.

Editor web: Liviu Cojan

Partenerii noștri