CTP: Ținta investigației Recorder este opacitatea Bisericii, nu știm ce face cu banii primiți de la stat

Data actualizării: Data publicării:
CTP în studioul Digi24
Cristian Tudor Popescu a comentat vineri seara documentarul ziariștilor de la Recorder, o investigație care a avut ca obiect o parte a activității financiare a Patriarhiei.

Cristian Tudor Popescu a comentat vineri seara, la Digi24, documentarul ziariștilor de la Recorder, o investigație care a avut ca obiect o parte a activității financiare a Patriarhiei. „Ținta acestei investigații nu este nici măcar Biserica, nu este ortodoxia, nu e Biserica Ortodoxă, nu este Isus Hristos”, spune gazetarul, care adaugă că realizatorul nu poate fi acuzat de „anticlericism”, sau că s-a poziționat împtriva BOR, pentru că nici măcar el nu a făcut acele dezvăluiri, ci cele două personaje din anturajul Patriarhului, care au fost înregistrate în demersul jurnalistic. Ținta este „opacitatea” Bisericii cu privire la modul în care cheltuie banii primiți de la stat, consideră Cristian Tudor Popescu. În context, CTP a analizat și comunicatul trimis de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, ca reacție la anchetă.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Este acel documentar al ziariștilor de la Recorder. O investigație care vizează partea financiară a activității Patriarhiei. Dar și reacțiile, mai apoi, ale purtătorilor de mesaj ai Patriharhiei.

Cristian Tudor Popescu: Ce a făcut jurnalistul Victor Ilie de la Recorder este un act jurnalistic făcut după toate regulile meseriei. Nu e un pamflet, nu e vorba acolo de niște acuzații, niște epitete pe care le aruncă jurnalistul la adresa Bisericii. Ținta acestei investigații nu este nici măcar Biserica, nu este ortodoxia, nu e Biserica Ortodoxă, nu este Isus Hristos.

Jurnalistul de la Recorder nu a făcut așa ceva. Nu s-a referit la credință, la credincioși, la simbolurile ortodoxe, la Biserică. Nici măcar la Biserică, ca instituție, nu s-a referit. Acolo a lăsat să vorbească reprezentanții instituției. Nu el! El nu vorbește! El a vrut un singur lucru. Omul și-a luat altă identitate, cum este foarte corect să faci în gazetărie, așa se face. Și-a luat altă identitate, s-a prezentat sub altă identitate. „Eu sunt șmecherul Petrescu”, pentru că el așa s-a prezentat, ca șmenar profesionist de fonduri europene. Și aici vine primul aspect!

 „Îi spuneau băiatului, dornici să-l impresioneze, «cât de tari suntem, uite cum facem aici»”

L-am văzut și eu pe băiatul ăsta cum arată, pe Victor Ilie. Arată el a șmenar de fonduri europene, din ăla, rechin gros, cum arăt eu a arhiepiscop. Trebuie să fii foarte sigur pe tine și foarte puțin păsător de ce-ar putea să ți se întâmple în urma a ce faci, ca să nu vezi, când vine și se prezintă - „eu sunt Petrescu și vreau și eu să fac niște bani cu voi, aici, din fonduri europene”. Nu? Îți dai seama că ăla nu e niciun Petrescu... Sau, ești idiot.

Dar ăia doi nu arătau idioți - nici preotul și nici acel uriaș prieten al Bisericii, ăla, care e prin consiliul administrativ al Sinodului, ce-i acolo - și care îi expun cu mândrie, erau mândri de ce făceau... îi spuneau băiatului, dornici să-l impresioneze, „cât de tari suntem, uite cum facem aici”.

Ei sunt cei care spun pe înregistrare - „păi merge la Patriarh și dacă spune Patriarhul că e în regulă, suntem rezolvați”. Ei spun!

Claudiu Pândaru: Cei doi au demisionat după apariția acestei investigații...

Cristian Tudor Popescu: Oare de ce?

Claudiu Pândaru: La fel, Patriarhia s-a delimitat de ceea ce spun cei doi în înregistrările video, explicând chiar – și îl citez pe domnul Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei - „În mod evident, afirmațiile celor incriminați în materialul Recorder pe care l-am urmărit cu nesfârșită tristețe, rămân impardonabile, fie ele privite și prin lentila înțelegerii și compasiunii creștine”.

„Decerebrat, așa îl numește domnul Bănescu pe jurnalist, «în spiritul înțelegerii și compasiunii creștine»”

Cristian Tudor Popescu: Da! „Înțelegere și compasiune creștină”, spune domnul Bănescu. Știți ce înseamnă asta?

Înseamnă așa - „Istoricul raportării Recorder la Biserică indică destul de limpede un decerebrat anticlericalism, o patologică fobie la BOR”. Decerebrat! Ce înseamnă decerebrat? Înseamnă un creier care nu mai funcționează, care nu mai are conexiunile cu corpul. Un corp decerebrat este un corp al cărui creier, din diverse motive, de accident sau biologice, nu mai funcționează.

Decerebrat, așa îl numește pe jurnalist, „în spiritul înțelegerii și compasiunii creștine”...

Tot în spiritul ăsta al „înțelegerii și compasiunii creștine” zice așa: „O mostră materialul, marca (anticlericală) Recorder”... Care anticlericală?

Nu e domne anticlericală. Este vorba despre ceea ce spun acei inși, acolo. Jurnalistul nu a făcut niciun moment o diatribă împotriva statutului preotului în societatea românească, n-a discutat despre lucruri de soiul ăsta, nu! E vorba despre ce spun personajele înregistrate. Și mai zice domnul Bănescu în spiritul „înțelegerii și compasiunii creștine”: „Mai denunță hiperprogresist, cum altfel, finanțarea Bisericii de către stat”. Și tot în spiritul ăsta al „înțelegerii și compasiunii creștine” mai spune: „O mostră convingătoare de analfabetism funcțional în sfera libertății religioase și a culturii politice în general”.

Deci îl face „decerebrat”, „analfabet funcțional”, „hiperprogresist”, „anticlerical”, „lăudăros patologic”. Astea sunt dovezile „lentilei de înțelegere și compasiune creștină” ale purtătorului de cuvânt al BOR.

Claudiu Pândaru: Vă atrag atenția că trebuie să fim nevoiți, ca, așa cum prevede legea, să cerem o replică din partea domnului Bănescu.

Cristian Tudor Popescu: Ce replică, domne? Replică la ce? Am citit ce spune dânsul. În ce privește pe domnul Bănescu, eu nu am făcut decât să pun laolaltă zicerile domniei sale.

„Ce spune materialul Recorder? Spune că Biserica este opacă”

Claudiu Pândaru: Spuneați că este un „material jurnalistic corect făcut, după toate regulile”. Consecințele au fost că cei doi apropiați ai Patriarhiei, care apar în înregistrările făcute de Victor Ilie, au demisionat în urma publicării materialului. Patriarhia mai spune că o firmă menționată ca fiind câștigătoare în condiții dubioase ale unor contracte, fusese descalificată cu două luni înainte de apariția anchetei. A fost și acest răspuns al domnului Vasile Bănescu, pe care l-ați analizat...

Cristian Tudor Popescu: Acest răspuns... această invectivă, ca să nu zic flegmă a înaltei fețe bisericești.

Claudiu Pândaru: Mă văd nevoit să vă atrag atenția asupra limbajului.

Cristian Tudor Popescu: Bun! Atunci să-i atrageți atenția asupra limbajului și domnului Bănescu. Că nu v-am citit tot. Vasăzică... „acest jurnalist «independent», cu ideea absurdă și otrăvită că asemenea lucruri se petrec cu știrea Patriarhului, acest lucru în sine este nu doar inept, ci și dezgustător, abject”... Este un limbaj folosit de omul Bisericii, de reprezentantul „înțelegerii și compasiunii creștine”.

Care este ținta acestei investigații Recorder? Ținta este opacitatea, domne! Acest cuvânt nu e luat în considerare niciun moment de așa-zisul răspuns al domnului Bănescu.

Ce spune materialul Recorder? Spune că Biserica este opacă. Nu spune că Biserica nu mai trebuie finanțată de stat. Asta-i o discuție, putem să discutăm. Dar materialul nu spune asta. Spune doar că banii care vin de la stat, pe diverse căi, se cheltuie într-un mod netransparent. Da? Opac. Nu se știe ce se întâmplă cu ei. Asta spune materialul Recorder.

„Nici măcar nu-i acuză de hoție acest material. Spune că noi, cei care contribuim cu bani, nu știm ce se întâmplă cu acești bani”

Ce mai spune domnul Bănescu? „Nu vrea să țină seama materialul de ampla operă socială a Bisericii, care a acordat asistență socială și financiară pentru sprijinirea sinistraților și a victimelor pandemiei în sumă de 38.074.881,02 euro.

Acel ,02 îl apreciez, fiind totuși un domeniu în care mă pricep, acela al studiului propagandei. Când pui ,02 acolo, acea virgulă și acel 02, nici măcar ,2, este ,02, acel ,02 credibilizează ce spui. Zecimalele, precizia... Dacă pui ,02 e mai credibil ce spui, decât dacă spunea 38 de milioane, sau 40 de milioane, cifră rotundă. Este un procedeu.

Deci 38 de milioane ,02 a dat Biserica de pomană. A dat pomană, da? Dar dacă pe ăștia i-a dat, ce profit a făcut Biserica? De unde are banii ăștia? Ăștia, 38 de milioane ,02. De unde are? Ni s-a dat public? Avem o listă cu sursele de finanțare? Avem o listă cu profitul, care nu e 38, că bănuiesc că nu au dat toți banii... N-au dat toți banii de pomană. Mai au probabil, mult mai mulți. De obicei, când faci o donație, că asta e o donație, Biserica dă din preaplinul inimii ei, dă banii ăștia.

Opacitate! Nu știm! Nici măcar nu-i acuză de hoție, de furt acest material. Spune că noi, cei care contribuim cu bani, pentru că Biserica primește bani de la stat, nu știm ce se întâmplă cu acești bani. Și în general nu știm ce e în interiorul Bisericii din punct de vedere financiar.

Claudiu Pândaru: Colegii au încercat să îl contacteze pe domnul Bănescu. Nu a fost de găsit. Continuă demersul.

Cristian Tudor Popescu: Cred că se roagă. Ceva îmi spune că la ora asta, domnul Bănescu se roagă pentru sufletele jurnaliștilor de la Recorder. Și cu asta am închis subiectul.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri