Exclusiv Culisele bilanțului zilnic. Cine centralizează datele și cum ajung la public informațiile despre coronavirus

Data actualizării: Data publicării:
culise-buletin-zilnic-coronavirus-digi24
Foto: Digi24

În spatele buletinului informativ despre COVID-19 este munca a sute de oameni și o infrastructură informatică pusă la punct special pentru centralizarea datelor despre pandemie. O echipă Digi24 a avut acces în centrul de comandă unde se strâng aceste informații.

Ora 12.50. Autoritățile transmit buletinul de presă. Din el aflăm cazurile noi, numărul de teste, câți pacienți se află în terapie intensivă, câți s-au vindecat și câți au murit. E o informare zilnică pe care presa o primește de 6 luni. Ne-am format o rutină din care nu pare că vom ieși prea curând.

- A venit buletinul. Hai, titluri, grafică...

Toate informațiile actualizate pe care le difuzăm la televizor sunt lucrate la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, de lângă București. O mână de oameni centralizează toate cifrele. Totul se întâmplă în câteva birouri unde stau ofițeri de la Pompieri, Departamentul pentru Situații de Urgență, angajați ai Ministerului Sănătății și ai Institutului Național de Sănătate Publică. La ora 9 și 55 de minute, în fiecare dimineață, încep să sune telefoanele din centru.

- Să trăiți, domnule colonel. Sunt căpitan Carenciuc. Am terminat de verificat datele pentru ziua de astăzi. Avem în felul următor: cazuri confirmate 80.390, o creștere de 1060. La persoane decedate, total de 3367, iar creșterea zilnică este de 58... una dintre cele mai mari valori de până acum. Un caz special, o persoană de 28 de ani din Buzău, mai multe comorbidități. 6678 internați pe secții, în scădere cu 138. În ATI avem 490, scădere cu 4. 6638 externați la cerere, creștere de 227. Urmează să finalizăm nota de astăzi.

În fiecare zi apar provocări. Greșeala umană, conexiunea slabă la internet din unele regiuni ale țării și infrastructura IT învechită nu fac decât să le dea și mai mult de muncă celor care centralizează toate informațiile.

Înainte ca buletinul să fie trimis structurilor centrale, fiecare cifră este verificată de câteva ori. Au fost, însă, și informări greșite. Una dintre cele mai grave erori s-a întâmplat la începutul pandemiei și a fost descoperită după o lună. Autoritățile din Suceava ar fi raportat ca fiind pozitive toate testele pe care le-au făcut.

Bogdan Ocnaru, jurnalist Digi24: În fiecare dimineață, reprezentanții DSP din țară și ai spitalelor încarcă datele în aplicațiile STS. Cifrele sunt întotdeauna bine verificate, pentru că nimeni nu își permite să facă vreo greșeală, cu reprezentantul INSP de la centrul din Ciolpani. La final se face acel buletin de presă, iar înainte să fie dat publicului, datele sunt transmis către Ministerul de Interne și către Ministerul Sănătății. După ce miniștrii, secretarii de stat și comandantul acțiunii, Raed Arafat, văd toate aceste cifre, ele pot fi făcute publice de către Grupul de Comunicare Strategică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri