Cum a ajuns telefonul mobil cel mai mare ucigaș de ruși pe frontul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
imaginea lui Vladimir Putin pe ecranul unui telefon mobil în Piața Roșie
Militarii ruși folosesc telefoanele mobile pe linia frontului din Ucraina, în ciuda ordinelor care interzic acest lucru. Foto: Profimedia Images

Artileria ucraineană a provocat până acum pierderi grele armatei lui Putin, după ce pozițiile militarilor ruși au putut fi de mai multe ori localizate precis după semnalul telefoanelor mobile folosite de către aceștia. Cel mai recent exemplu l-a reprezentat atacul devastator cu rachete Himars de Anul Nou, în care cel puțin 89 de ruși au murit la Makiivka. Motivul oficial, prezentat de oficialii Moscovei, l-a reprezentat folosirea în număr mare a telefoanelor mobile, chiar la miezul nopții, de către soldații ruși. Dar, în armata rusă, indisciplina bate teama de moarte: militarii continuă să utilizeze smartphone-urile, în ciuda ordinelor care interzic folosirea comunicațiilor civile pe linia frontului, se arată într-o analiză New York Times.

Folosirea de către soldaţi a telefoanelor care sunt interzise a permis inamicului să localizeze ţinta, a declarat armata rusă. Conform Moscovei, în noaptea de Anul Nou, la ora locală 00:01, ucrainenii au tras şase rachete Himars asupra şcolii din Makiivka, unde se adăposteau mai mulți recruți ruși proaspăt mobilizați pe frontul din Ucraina. Patru rachete au lovit clădirea în plin.

Autoritățile ruse nu au oferit niciun detaliu în plus, însă informațiile vehiculate de bloggeri și corespondenți de război pro-ruși au menționat că în bombardament au murit, de fapt, sute de militari. În plus, la subsolul clădirii în care militarii se adăpostiseră - o școală -  se afla un depozit de muniții.

Conform New York Times, acesta este doar ultimul exemplu dintr-un lung șir de erori similare: încă din primele zile ale invaziei din Ucraina, soldații ruși și-au folosit fără restricții telefoanele mobile și chiar și-au încărcat diverse clipuri pe rețelele sociale, acțiuni care i-au ajutat pe ucraineni să afle precis pozițiile unităților Moscovei, ori să le intercepteze cu ușurință convorbirile.

Astfel, după aproape un an de război, în ciuda interdicțiilor impuse de superiori, militarii ruși continuă să-și sune soțiile, iubitele, părinții, sau să vorbească între ei la telefoane folosind rețelele mobile nesecurizate.

Greșeli similare au făcut inclusiv militarii ucraineni: forțele separatiste pro-ruse din Donbas s-au folosit încă din 2014 de datele mobile pentru a monitoriza sau localiza soldații ucraineni de pe linia frontului, au recunoscut oficiali de la Kiev.

Pe linia frontului, banalul „celular” devine o armă mortală

Astfel, în 2014, ucrainenii aveau să afle primii, pe propria piele, riscurile folosirii mai multor telefoane, simultan. La puțin timp după ce un grup mai mare de militari își foloseau simultan telefoanele, urma, de regulă, un baraj de artilerie asupra pozițiilor lor.

Acum, în 2023, după aproape 9 ani de conflict, ambele armate și-au „rafinat” abilitatea de a se folosi de semnalele emise de celulare pentru localizarea inamicului și țintirea cu precizie a poziției acestuia. 

Practic, în războiul modern, banalul telefon mobil devine o amenințare extrem de serioasă și se poate transforma rapid într-un veritabil instrument al morții.

Cu toate acestea, rețelele sociale continuă să fie pline de postări și înregistrări realizate cu telefonul de către militarii ambelor tabere. Deși nu se cunosc exact pierderile suferite de armata ucraineană ca urmare a folosirii acestor dispozitive, acestea sunt mult mai puțin „severe” decât cele înregistrare în rândurile militarilor ruși, conform NYT.

O posibilă explicație: ucrainenii folosesc inclusiv rețeaua Starlink, care folosește comunicații securizate direct prin satelit, fără a mai apela la infrastructura terestră (relee de telefonie mobilă).

Cum reușește soldatul rus să vorbească la telefon, deși acesta i-a fost confiscat de către superior: fură un telefon de la un ucrainean

Chiar înainte de invazia din Ucraina, ofițerii superiori le-au confiscat militarilor ruși telefoanele mobile. Cu toate acestea, soldații au reușit să ocolească regulile și regulamentele și au început să fure telefoanele ucrainenilor, inclusiv cele ale militarilor uciși. 

În numeroasele interceptări făcute de ucraineni, soldații ruși sunt auziți plângându-se de atitudinea superiorilor sau calitatea armamentului. Dar cei mai mulți dintre ruși nu știau însă că datele mobile ale telefoanelor smart le trădau poziția: acest lucru le-a permis, nu de puțin ori, ucrainenilor, să localizeze precis poziția trupelor Moscovei, uneori până la nivelul unei clădiri de apartamente.

De asemenea, în primele luni ale invaziei, un număr extrem de ridicat de generali - cel puțin 11 - și ofițeri superiori ruși au fost uciși în Ucraina. Aceștia au folosit linii nesecurizate și telefoane mobile, conform oficialilor militari americani, ceea ce le-a permis trupelor ucrainene să îi localizeze precis și să transmită apoi rapid coordonatele artileriei. Această practică nu mai este însă folosită în prezent de ofițerii ruși, care folosesc acum sisteme securizate de comunicații criptate.

În unele cazuri, folosirea de telefoane mobile devine o activitate extrem de periculoasă inclusiv pentru civili: NYT prezintă un caz petrecut în luna aprilie: niște ucraineni care locuiau într-un sat aflat la circa 4 kilometri de linia frontului au descoperit o zonă în care telefoanele lor aveau rețea.

În momentul în care localnicii au început să-și folosească simultan smartphone-urile, zona a început să fie bombardată intens de ruși. În cele din urmă, ucrainenii au înțeles că e mai sigur să-și închidă sau să-și comute telefoanele în modul „Avion” și să evite să se strângă mai mulți în același loc.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri