Cum a fost asigurată securitatea Papei Francisc în România. Detaliile nevăzute din timpul vizitei

Data actualizării: Data publicării:
20190602110033_OGN_6056-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Luni de zile de muncă pentru pregătirea măsurilor de securitate odată cu venirea Papei Francisc. În Capitală, lunetişti, luptători de la brigada specială a jandarmeriei, ofiţeri SRI, poliţişti şi pompieri, toţi au fost în teren pentru a asigura protecţia Papei Francisc, a tuturor demnitarilor prezenţi dar şi a celor ce au participat la întregul traseu. MApN, MAI, SRI, SIE, STS şi SPP au asigurat vizita Sanctităţii sale. Pelerinajul Papei a fost atent monitorizat de la sol, de pe clădiri dar şi din aer. Vineri, cu o oră înainte de sosirea Papei în punctele cheie ale evenimentului din Bucureşti, jurnaliştii au surprins ultimele pregătiri ce au asigurat protecţia Sfântului Părinte.

„Aceste drumuri au ceva în comun: n-au fost niciodată uşor de străbătut, au cerut curaj şi răbdare”, a spus Papa Francisc, aflat la noi în țară.

De mult curaj a dat dovadă şi Papa Francisc în marea pelerini, peste 150.000, ce l-au aşteptat în Capitală. În ciuda recomandărilor SPP, Sfântul Părinte a ales să meargă cu geamul maşinii coborât. Prima oprire: Palatul Cotroceni.

Planul de securitate croit de autorităţi a încercat să nu lase neacoperită nicio potenţială surpriză. Au folosit maşini şi dispozitive speciale ce pot depista rapid radiaţii şi substanţe radioactive, adică măsuri de siguranţă nucleară introduse chiar anul acesta. Cu o jumătate de oră înainte de sosirea Papei la Cotroceni, autospeciala a început monitorizarea zonei.

Andreea Milea, jurnalist Digi24: Această maşină aparţine Ministerului Apărării Naţionale. Poate să surprindă radiaţii la mai bine de 5 kilometri distanţă.

Ofițer: Acest rucsac este un echipament de detectare radiologic. Pot intra în mulţime şi în cazul în care în mulţime există cineva care are ceva asupra lui sau care este contaminat, acest echipament imi spune. Are capabilitatea de a transmite informaţii de la distanţă. Acest echipament poate transmite informaţia și dă locaţia exactă de unde a venit alarma. Acum avem 0,09 microsiveri pe oră. este fondul natural. Deja când vorbim de 4,5 ori fondul natural există ceva!

Brigada Antiteroristă de la SRI a pregătit echipaje care să intervină şi în cazul unui atac terorist. Alţi luptători de la Serviciul de Protecţie şi Pază au fost în permanenţă în dispozitiv în spatele Catedralei Naţionale, pregătiţi să îi într-un loc sigur pe Papa şi demnitari în cazul unei alerte. Toţi au fost pregătiţi cu muniţie la standarde NATO.

Andreea Milea, jurnalist Digi24: Cinci luptători de la Brigada Specială a Jandarmeriei sunt pregătiți în orice moment să intervină. Foarte multe astfel de echipaje sunt pregătite în întreaga Capitală.

- Vă deplasati la următorul moment: la Catedrala Mântuirii Neamului, 13 Septembrie, intersecţie cu Tudor Vladimirescu.

 

În apropierea Catedralei Ortodoxe, pompierii au instalat un dispecerat local. 5 maşini pentru stingerea incendiilor plus 9 ambulanţe SMURD au fost în permanenţă în apopierea bisericii enorme.

- Dispozitivul este realizat. Pana la această oră nu avem niciun incident. Aproximativ 100 de persoane ajung la faţa locului.

Securitatea Papei a fost asigurată şi de la înălţime, de elicoptere şi lunetişti ai Serviciului de Pază şi Protecţie. Doi dintre puşcaşi supravegheau întreaga zonă din jurul Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif, cu arme ce pot atinge cu precizie o ţintă aflată la doi kilometri distanţă.

Andreea Milea, jurnalist Digi24: Pe clădirile cu cea mai bună vizibilate ce sunt în apropierea punctelor cheie ale evenimentului sunt strategici plasaţi lunetişti. Principalele lor sarcini sunt să supravegheze de sus întreaga zonă şi să asigure protecţia demnitarilor.

Serviciul Român de Informaţii a completat până la cele mai mici detalii peisajul securităţii Papei la Bucureşti. O capsulă ce amortizează efectele explozibilului, folosită de regulă la dezamorsarea bombelor, a fost montată în apropierea Catedralei Naţionale.

Dana Belciug, purtător de cuvânt SPP: „Vizita Papei în România este cea mai complexă misiune a SPP din acest an. Obiectrivul nostru a fost atins: 0 incidente, deci o misiune de succes! Ofiţerii de protecţie ai SPP, cei pe care i-aţi văzut permanent langă Papă şi papamobil, dar mai ales cei pe care nu i-aţi văzut, cei mai buni dintre cei mai buni, l-au protejat 24 de ore din 24 pe Sanctitatea Sa în Romania.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri