Cum a furat curent un primar din Suceava timp de 6 ani. Facturile de la firma fiului său, plătite din banii primăriei

Data publicării:
panou curent electric
Credit foto: Guliver/Getty Images

Un primar din județul Suceava este acuzat că ar fi pus la cale un branșament ilegal pentru afacerea fiului său. Concret, edilul din Șcheia ar fi dispus extinderea rețelei electrice în mod nejustificat, ba chiar ar fi cerut montarea unui cablu electric subteran, prin care firma fiului său a fost racordată, în mod fraudulos, la curentul furnizat de o stație de pompe din comună. Astfel, timp de 6 ani, facturile de curent de la societatea comercială au fost plătite, practic, de primărie, scrie Monitorul de Suceava. Prejudiciul total, spun procurorii, se ridică la aproape 430.000 de lei.

Din suma de 430.000 de lei, 314.000 de lei ar fi reprezentant costul efectiv al lucrării de extindere. Primarul din Șcheia ar fi încheiat un contrat cu o firmă pentru extinderea rețelei de iluminat public în Mihoveni, în numele unității administrativ-teritoriale pe care o conducea. Această extindere nu s-ar fi făcut în scopul interesului public, ci cu scopul de a satisface interesul patrimonial al familiei primarului, susțin procurorii, altfel spus de a facilita accesul la curent electric firmei deținute de fiul său. Ancheta a stabilit că acest contract este în afara legii și a avut drept consecință vătămărea patrimoniului Unității Administrativ Teritoriale Șchei.

Curent consumat de firma privată și achitat de primărie

În 2015, fabrica deținută de fiul primarului ar fi fost conectată, printr-un cablu electric subteran, la energia electrică furnizată de Stația de pompe II Șcheia. Primarul, spun procurorii, a dispus plata facturilor, deși avea cunoștință de faptul că acea energie electrică era consumată, în fapt, de firma fiului său. În total, spun procurorii, ar fi vorba de 73 de facturi (decembrie 2015 - martie 2022), în valoare de 114.450 de lei.

Atât edilul, fiul lui, cât și cel care ar fi făcut racordul ilegal au fost puși sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. Inițial, toți trei au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ulterior au fost plasați sub control judiciar.

Primarul din Șcheia, anchetat în mai multe dosare

Nu este singurul dosar în care este anchetat primarul din Șcheia, anunță Monitorul de Suceava. Săptămâna trecută, edilul a fost reținut și plasat ulterior sub control judiciar pentru alte două acte materiale.

Una din acuzații este că, în perioada 30 iunie 2016 - 31 octombrie 2022, în calitate de primar şi de ordonator principal de credite, a aprobat și a plătit utilitățile pentru spațiul ce reprezintă Baza Sportivă multifuncțională din satul Sf. Ilie. Concret, anchetatorii spun că firma care a închiriat baza respectivă trebuia să își plătească utilitățile, dar acest lucru l-a făcut Primăria Șcheia. Este vorba de 27 plăți către societate de apă-canal și 76 plăți către furnizorul de energie electrică, valoarea totală fiind de 138.763,57 de lei.

O altă acuzație este aceea că, în perioada 18 ianuarie 2019 - 4 ianuarie 2022, fără a fi adoptată Hotărâre de Consiliu Local privind închirierea imobilului, a semnat un contract de închiriere pentru un spaţiu de 40,3 mp, situat la mansarda Şcolii Gimnaziale ”Dimitrie Păcurariu” Şcheia, cu destinația de cabinet stomatologic, pe o perioadă de doi ani. Ulterior, au mai fost semnate două acte adiționale privind prelungirea contractului pe o perioadă de un an şi modificarea preţului chiriei de la 1 euro/mp la 0,25 euro/mp. Prejudiciul în acest caz a fost calculat la 6.653,67 de lei, reprezentând contravaloarea chiriei neachitate pentru perioada 18 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2022.

În acest caz, măsura controlului judiciar a fost, între timp, ridicată. Edilul a contestat și a doua măsură de control judiciar, în dosarul privind branșamentul ilegal la rețeaua de energie electrică.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri