Cum a reușit Primăria Cluj-Napoca să mai evite din ambuteiaje

Data publicării:
trecere de pietoni trafic masini cluj napoca_shutterstock_1119711215
Foto: Shutterstock

Autobuzele şcolare, proiectul pilot al Primăriei Cluj-Napoca, s-au dovedit cheia care a eliberat traficul de sub presiune. Peste 200 de elevi ajung în fiecare zi la ore cu maşinile speciale, iar asta este bine şi pentru ei şi pentru oraş. Ambuteiajele s-au redus simţitor la orele de vârf când mii de părinţi plecau cu autoturismele spre şcoli.

Dis-de-dimineaţă, sute de elevi urcă în autobuzele speciale care îi duc la şcoală. Demarat la începutul anului şcolar, proiectul inspirat după modelul american, este un real succes.

- E foarte bine. Putem să lăsăm copilul. E o doamnă poliţistă care îi urcă, îi aşează. Ne place foarte mult.

- Foarte bine. Îi ia de la scară, îi aduce.

- Îi foarte bine (Aţi avea încredere să îl lăsaţi?) Da cum să nu, mai ales că e însoţit. Foarte bine.

Dacă în prima săptămână microbuzele transportau 129 de elevi către şcoală, acum, numărul lor aproape s-a dublat. Proiectul pilot se aplică deocamdată în două şcoli din zona centrală, dar autorităţile locale promit că numărul lor va creşte.

Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: Odată cu stabilirea lui ca politică publică locală, numărul estimat a fi pus în acest program este de cinci. Principalele şcoli din zona centrală care au clase între clasa pregătitoare şi gimnaziu.

Cum părinţii nu-şi mai iau cu maşina copiii de la şcoală, ambuteiajele s-au redus simţitor în zona centrală a oraşului.

Autorităţile locale estimează că cele cinci autobuze şcolare au scos deja din centrul oraşului între 300 şi 400 de maşini la orele de vârf, relatează Alexandra Groza, jurnalist Digi24.

Autobuzele şcolare circulă acum pe cinci trasee care acoperă cele mai mari cartiere ale oraşului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri