Cum ar putea arăta toaletele publice după pandemie - senzori, uși fără clanțe și asistenți de toaletă

Data actualizării: Data publicării:
After Sunset Still Quiet On Beijing Streets
Foto: Kevin Frayer/Getty Images

Experții în sănătate publică, proiectanții și arhitecții spun că pandmia de coronavirus a expus niște defecte fundamentale în designul toaletelor publice care ar putea precipita apariția unui al doilea val al coronavirusului dar și noi pandemii, scrie The Guardian.

Pandemia a dus la o creștere a apelurilor pentru dotarea băilor publice cu inovații împotriva infectării și pentru o implicare mai largă a specialiștilor în boli infecțioase în designul acestora. Sugestiile includ robinete cu senzori, pentru a preveni atingerea constantă a unui număr mare de persoane, căi de acces care nu necesită contactul mâinilor și „asistenți” de toaletă.

Susținătorii acestor idei spun că ele vor îmbunătăți igiena publică prin minimizarea expunerii la suprafețe infectate și creșterea încrederii publice în curățenia toaletelor publice. Unii dintre ei sugerează chiar că va exista un efect net pozitiv asupra recuperării economice post-pandemie.

Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut defectele existente în designul convențional al toaletelor publice și a distribuit materiale pentru spălarea adecvată a mâinilor și atingerea suprafețelor cu minimizarea riscurilor de infectare, inclusiv cu un prosop de hârtie.

În Australia, Brendan Murphy, șeful sistemului public de Sănătate, a accentuat, vineri că „oamenii se vor spăla pe mâini într-un fel nou pentru restul vieților noastre, chiar și după ce vom fi terminat cu acest virus”. Declarația vine în contextul în care țara începe relaxarea restricțiilor de circulație.

Peter Collignon, profesor de microbiologie și boli infecțioase spune că suprafețele robinetelor și ușilor sunt o problemă în băile publice, mai ales în relație cu virusurile care pot fi descoperite în materia fecală. El spune că este preferabil ca oamenii să folosească un dezinfectant pentru mâini după ce ies dintr-o toaletă publică pentru că spălarea mâinilor în interiorul toaletei presupune atingerea mai multor suprafețe care pot fi infectate.

„Controlul infecțiilor și protecția împotriva lor ar trebui să fie la fel de vitale pentru designul băilor precum siguranța privind incendiile”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri