Cum ar putea Donald Trump să oprească avansul armatei ucrainene. Republicanii din Congresul SUA nu mai vor să ajute militar Kievul

Data actualizării: Data publicării:
Helsinki Summit, Finland - 16 Jul 2018
Donald Trump și Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri la Helsinki, în 2018. Foto: Profimedia Images

Sprijinul arătat până acum în Congresul SUA în ceea ce privește acordarea de ajutoare militare Ucrainei începe să dea semne de degradare, în condițiile în care mai mulți republicani sugerează deja ca aceste sume să fie mai bine cheltuite pentru a combate China și a face față problemelor economice cu care Statele Unite se vor confrunta în viitor, informează publicația Wall Street Journal.

Preocupările legate de o astfel de schimbare de atitudine a Congresului SUA vin în contextul în care armata ucraineană a reușit până acum să recucerească 8.000 de kilometri pătrați din propriul teritoriu, în urma unei contraofensive de succes realizate împotriva armatei ruse în zona Harkov-Izium.

Acest succes militar al Kievului a depins major de ajutorul oferit de SUA,în special în ceea ce privește furnizarea de lansatoare de rachete Himars.

În luna mai, Congresul SUA a aprobat un ajutor militar și economic pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari. După un vot favorabil în Camera Reprezentanților, Senatul a votat cu 86 la 11 în favoarea pachetului militar,

Cele 11 voturi împotrivă au fost ale republicanilor.

Până în acest moment, conform Wall Street Journal (WSJ), SUA au pompat efectiv în Ucraina ajutoare militare și de securitate în valoare de 15,8 miliarde de dolari.

Zilele trecute, SUA au acordat o nouă tranșă, în valoare de 600 de milioane de dolari, pentru Kiev. Pachetul include sisteme de rachete de artilerie HIMARS, ochelari de protecție nocturnă, mine Claymore, cartușe de artilerie de 105 mm, cartușe de artilerie ghidate de precizie de 155 mm, dar şi instruire, potrivit executivului american.

Aproape toți opozanții republicani ai lui Trump s-au retras sau a pierdut alegerile

Dar, odată cu apropierea alegerilor primare/intermediare din SUA, programate în noiembrie, tot mai mulți republicani încep să nu se mai arate interesați de continuarea unui astfel de ajutor. Republicanii din Camera Reprezentanților au de dat electorilor explicații referitoare la toate aceste cheltuieli, pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea inflației și a incertitudinilor referitoare la situația economică, arată WSJ.

Iar republicanii au șanse să obțină majoritatea în Camera Reprezentanților a Congresului SUA în luna ianuarie.

Whip Steve și Elise Stefanik, doi dintre cei mai influenți republicani din Camera Reprezentanților, au refuzat recent să dea un răspuns clar atunci când au fost întrebați dacă vor continua să sprijine militar Ucraina, în cazul în care republicanii vor prelua controlul în Congres.

Luna trecută, principalul inamic al lui Donald Trump din Partidul Republican a pierdut alegerile din statul american Wyoming în fața unei protejate a fostului președinte al SUA.

Fostul președinte american Donald Trump, membru al Partidului Republican, cochetează deschis cu ideea de a-şi înainta candidatura în alegerile prezidenţiale din 2024.

Prin urmare, învestitura republicană în alegerile pentru Camera Reprezentanţilor va merge spre protejata lui Donald Trump, întărind şi mai mult influenţa fostului locatar al Casei Albe asupra Partidului Republican, în ciuda numeroaselor anchete ce îl vizează. Wyoming este un stat care a votat în proporţie de peste 70% pentru Donald Trump la ultimele alegeri prezidenţiale din SUA. Până acum, aproape toți opozanții republicani ai lui Trump s-au retras din politică sau au pierdut alegerile.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri