Video Cum arată o zi din viața pompierilor români din Grecia

Data actualizării: Data publicării:
pompieri romani sting incendii
Pompierii români se luptă cu incendiile de pe insula Evia. Foto: IGSU

Peste 100 de pompieri români luptă de patru zile cu flăcările care au cuprins insula Evia, din Grecia. Sub un soare arzător, la temperaturi care ajung la 40 de grade la prânz, oamenii urcă pe coastele împădurite cuprinse de flăcări, cărând echipament, furtunuri și rezervoare de apă de zeci de kilograme. Se răcoresc cu apă direct din cisterne și mănâncă pe apucate, dar sunt hotărâți să ducă la bun sfârșit misiunea și să se întoarcă toți, cu bine, acasă.

Un soare roșu, acoperit de plafonul de fum care acoperă insula Evia, îi prinde pe pompierii români în curtea unității unde sunt cazați în timpul misiunii care a început de cinci zile.

Chiar dacă are în sânge disciplina militară, comandantul pompierilor români știe că e bine ca oamenii lui să înceapă ziua cu voie bună. Îi așteaptă ore întregi de luptă cu flăcările, la temperaturi care ajung până la 60 de grade, cu echipamente care cântăresc zeci de kilograme.

Prima tură ia în primire autospecialele, care pleacă rând pe rând către prima intervenție a zilei. Mașini noi, construite special pentru a face față terenului accidentat din pădure. Ajung repede la primele focare, la doar câțiva kilometri de bază.

Pe dealurile pârjolite din Evia intervenția nu e ușoară, iar pompierii lucrează numai câte doi. Își țin spatele unul altuia, trag împreună de furtun, se feresc reciproc de foc. Se spală la furtun.

- E fiartă apa! E fiartă! Mai rău te încălzești! 

Citește și: Pompierii români, lăudați în presa din Grecia: Sunt de pe altă planetă. Folosesc drone, sunt organizați și au reflexe uimitoare

Pompierii români îndură temperaturi de până la 60 de grade Celsius

Pe măsură de orele trec, temperatura pe insulă crește. 35, 38, 40 de grade. În pădurea pârjolită se mai adaugă cel puțin 20 de grade.

Din când în când, pompierii se opresc, se spală pe față, beau o gură de apă, se odihnesc câteva minute.

Au fețele și mâinile acoperite cu funingine, iar în momentele de respiro în ochi li se citește oboseala.

Sunt însă determinați să își termine misiunea. Mai ales că au ajuns în Grecia fără să le-o ceară nimeni. A plecat cine s-a oferit, chiar dacă au lăsat în țară iubite, soții, copii și părinți în vârstă.

Tura durează șase ore. Oamenii pleacă spre bază, pentru odihnă. Acolo au venit să discute cu ei jurnaliștii greci, impresionați de tehnica, dar și de pregătirea militarilor români

"Vrem să le mulțumim pompierilor români. Multă lume știe deja cât de bine sunt pregătiți. Asta e foarte important pentru că sunt atât de mult incendii în multe zone din Grecia și avem nevoie de ajutorul vostru", le spune un jurnalist din Grecia.

Misiunea celor 108 pompieri români a început sâmbătă și va dura 10 zile, cu posibilitatea prelungirii, dacă va fi nevoie.

Citește și: Pompierii români răspund laudelor grecilor: Ne-am făcut sarcinile așa cum le știm de acasă

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri