Cum pot fi sterilizate măștile de protecție în cuptorul cu microunde

Data publicării:
masca

Masca va deveni, de vineri, un accesoriu obligatoriu pentru mult timp de acum înainte. Profesorul Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică Al. I. Cuza din Iași, a explicat, la Digi24, cum pot fi sterilizate aceste obiecte de protecție în cuptorul cu microunde. 

 

"Orice corp are o frecvență naturală, o frecvență proprie. Și dacă din exterior avem o radiație care să rezoneze cu această frecvență proprie, corpul se poate distruge. Pe acest principiu sunt făcute studii pentru alte virusuri, de tip H1N1, H2N3, care arată că o frecvență ridicată de 8 GHz, poate să distrugă acest virus. Frecvențe apropiate de această valoare putem găși și în viața de zi cu zi, în aceste cuptoare cu microunde.

Am găsit că se pot face următoarele etape:

În primul rând, trebuie să scoatem piesele metalice, orice accesoriu din mască, umezim masca foarte bine, o punem în cuptorul cu microunde și apoi pe treapta maximă reglăm echipamentul. Timp de 5 minute iradiăm corpul, lăsăm 5 minute să se răcească cuptorul și revenim încă 5 minute. 10 minute la puterea maximă reprezintă o doză suficient de bună pentru a distruge aceste virusuri. Materialele care sunt higroscopice, care absorb apă, vor fi mai fierbinți atunci când le vom scoate din cuptor. Cele care sunt nehigroscopice nu vor avea un asemenea efect termin.

De altfel, efectul de distrugere al virusului nu este termic, ci este un efect al interacțiunii radiației cu aceste particule, de tip rezonant".

Cuptorul trebuie să fie curat, să fie igienic. În acel spațiu sunt șanse foarte mari că să nu trăiască niciun agent patogen. Este recomandată igienizarea cuptorului, a mai explicat profesorul Silviu Gurlui.

"Recomandarea mea este să se folosească măști de unică folosință, măști chirurgicale. Doar în cazuri excepționale, acolo unde nu este acces, unde nu avem la îndemână alte metode, aceste metode sunt de avarie, evident".

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri