Cum s-a ajuns ca doar jumătate din zona montană Rânca să fie staţiune turistică

Data publicării:
ranca

12 localităţi din ţară au devenit staţiuni turistice. Atestarea primită de la Guvern îi va ajuta pe edili să obţină mult mai uşor fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea zonelor şi atragerea de turişti. Una dintre localităţile aflate pe lista Executivului este Baia de Fier, din judeţul Gorj, care deţine, însă, doar jumătate din zona montană Rânca.

Pe lista celor 12 localităţi care au devenit staţiuni turistice se află şi Baia de Fier din judeţul Gorj.

Doar jumătate din zona montană Rânca ce aparţine comunei Baia de Fier este de ieri, oficial, staţiune turistică. Cealaltă jumătate ce aparţine oraşului Novaci mai are de aşteptat până când localitatea va fi declarată staţiune turistică de interes naţional.

Si asta pentru că autorităţie din Novaci abia acum strâng documentaţia necesară, pe care trebuie să o trimită la Guvern.

Dumitru Turbăceanu, primar Baia de Fier: „Avantajele sunt pentru atragere de fonduri europene, pentru că putem accesa măsuri pe programul operaţional regional pentru infrastructură, pentru Peştera Muierilor... Sunt mult mai multe.”

În timp ce turiştii vin în zonă, localnicii vor să plece..

„Canalizare nu avem. Apa aşa zisă potabilă e sub orice critică, pentru că nu au staţie de epurare”, spune o femeie.

Şi zona Ocna Dej, aflată la periferia municipiului, a devenit staţiune turistică de interes local. Deşi băile cu apă sărată de acolo sunt cunoscute încă din vremea romanilor, atunci când exploatarea de sare a dus la formarea unei bălţi, abia în urmă cu 9 ani, autorităţile locale au înţeles potenţialul turistic al zonei. Au şi pus pe hârtie un plan pentru amenajarea unui parc balnear cu 3 milioane de euro, bani europeni.

Costan Morar, primar Dej: „În 2008-2010 a fost investiția de bază de 2 milioane de euro pe bază de fonduri nerambursabile, în 2015 şi 2016 a fost extinderea investiției de aproximativ un milion 200 de euro.”

În locul bălţii au fost amenajate şase piscine cu apă sărată, cu o capacitate de 2.000 de locuri.

Din aceeaşi bani europeni vor fi ridicate, pe lângă cele 6 camere deja făcute, alte 14 încăperi unde turiştii se pot caza.

Încă de la deschiderea piscinelor, din urmă cu şase ani, băile Ocna Dej au atras anual peste 100.000 de turişti.

În prezent sunt atestate ca staţiuni turistice de interes naţional 43 de localităţi, iar alte 57 sunt de interes local.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri