Video Cum s-a desfășurat azi vaccinarea cu AstraZeneca în România. Medic: „Mi-au pus întrebări, nu sunt reticenți, vor să se vaccineze”

Data publicării:
coada vaccinare iasi
Oamenii au continuat să vină vineri să se vaccineze cu AstraZeneca, în ciuda retragerii a peste 4.200 de doze Foto: captură video Digi24

Vaccinarea cu AstraZeneca a continuat vineri în România, după ce mai bine de 4.000 de doze dintr-un lot ajuns în februarie în țară au fost retrase, ca măsură de precauție. Vaccinurile fac parte dintr-un lot suspendat temporar și în Italia. Noile informații apărute începând de joi i-au speriat pe unii: nouă mii de programări, din peste 200 de mii active, au fost anulate în ultimele 24 de ore. Pe alții, dimpotrivă, nu i-au descurajat și au profitat de pe urma locurilor rămase libere: aproape 6.000 de români s-au programat pentru vaccinare cu AstraZeneca.

În București, oamenii au venit, în continuare, să se vaccineze cu AstraZeneca. Li s-a arătat însă că dozele cu care urmează să se imunizeze nu fac parte din lotul pentru care Italia și România au decis suspendarea temporară.

- Acolo e lotul?

- Da, ăsta e, ABV 6096, și aici termenul de valabilitate, arată asistenta.

- Le arătați celor care vin?

- La fiecare persoană în parte, da.

Oamenii s-au vaccinat cu încredere, fără să fie speriați de noile informații apărute.  Nu, mai ales că mi s-a prezentat lotul, înainte de vaccinare, nu am emoții”, spune o femeie.

„N-am avut emoții”, mărturisește o altă persoană.

„Ați văzut că nu e același lot?”

„Da”. 

Medicii de la centrele de vaccinare din Capitală spun că nu au avut mai multe anulări decât în zilele trecute.

„Da, așa e, mi-au pus întrebări, nu sunt reticenți, la rândul lor vor să se vaccineze și au deschidere pentru vaccin. E o cifră normală, nu numai pentru centrele care folosesc AstraZeneca, ci și pentru restul. Se întâmplă ca anumite persoane să renunțe la programare sau pur și simplu nu pot ajunge din diferite motive, deci se mai întâmplă”, spune Ștefan Geru - medic în cadrul DSP București.

Profesori supărați la Arad

În Arad, zeci de profesori nu s-au prezentat la centrele de vaccinare, după ce au fost reprogramați pentru administrarea AstraZeneca în loc de Pfizer.

- Din 42 de pacienți programați pentru astăzi pentru vaccinul cu AstraZeneca au fost folosite 12”, spune Paul Freiman, medic la un centru de vaccinare din Arad

- Și restul?

- Restul, cum se vede, au rămas, le predăm înapoi Direcției de Sănătate Publică.

„Această emulație publică are loc din cauza știrilor de ieri. Nu avem o dată exactă, dar marea majoritate au refuzat astăzi”, a declarat Horea Timiș, directorul DSP Arad.

La Iași, peste 1.600 de doze AstraZeneca au fost retrase din lotul ABV 2856. Așa că, dimineață, au ajuns altele. Oamenii au încredere.

„A fost la timp realizat că e ceva greșit și s-a corectat și nu, niciun dubiu nu am”, spune o femeie care a venit să se vaccineze.

„Nu, nu m-a îngrijorat, sunt emoții firești și să vedem reacții adverse”, declară o alta.

Din 15 februarie și până în prezent, peste 220.000 de români au fost vaccinați cu serul AstraZeneca. Dintre acestea, peste 2300 de persoane au raportat reacții adverse.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri